Royaltydeskundige Hans Jacobs in Berlijn: ‘Koninklijk vliegtuigspotten, maar dan anders’

Staatsbezoek Duitsland|||Staatsbanket Duitsland
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Hans Jacobs

Niet eerder ging koning Willem-Alexander in de zomervakantie op staatsbezoek. Niet de schoolvakantie van zijn dochters maar wel die van Berlijn, behalve hoofdstad van Duitsland ook een deelstaat.

Dat maakt de visite zo bijzonder.

Maar koning Willem-Alexander wilde na het gedwongen uitstel van zijn oorspronkelijk voor vorig jaar juni geplande staatsbezoek niet nog langer wachten. Dus stapte hij vlak voor de eigen vakantie met koningin Máxima en een fikse afvaardiging uit het kabinet in het regeringsvliegtuig om naar Berlijn te vliegen. 

Wachtende media

De koning nam daarbij natuurlijk in de cockpit plaats, zoals vaker bij buitenlandse reizen. Op die manier houdt hij als piloot zijn vlieguren bij en zorgt hij op het vliegveld bij de wachtende media voor extra spanning. Het is een apart soort vliegtuigspotten waarbij het niet gaat om het type toestel maar of de koninklijke copiloot gezien kan worden.

Het moet gezegd: dankzij zijn baard is Willem-Alexander tegenwoordig makkelijker te herkennen, ook op grote afstand en ondaks de kleine raampjes. Maar wanneer de koning zelf vliegt, duurt het openen van de deur en het uitstappen altijd iets langer. Hij moet zijn jasje aantrekken, misschien nog even snel handen wassen en dan kan een bezoek beginnen. 

Saluutschoten

Op het nieuwe vliegveld van Berlijn liep het maandag niet allemaal gesmeerd. Het was erbarmelijk weer en het koningspaar moest bovenaan de vliegtuigtrap blijven staan uit respect voor de 21 saluutschoten die hun aankomst verwelkomden.

Geen pretje op zo’n winderige en kletsnatte plek, en de beschermende paraplu die vertrekkend ceremoniemeester Simon van der Burg ophield, keerde zich ook binnenste buiten. Weg bescherming. Koningin Máxima kreeg toen ook nog pech met haar mondkapje – speciaal besteld voor dit bezoek aan Berlijn, waar de in Nederland gebruikte kapjes niet zijn toegestaan. Het lusje leek los te zijn, waardoor het verblijf op de trap nog wat langer duurde. 

Plenzende regen

Het zijn op zich onbeduidende incidenten als deze die het gadeslaan van de aankomst toch de moeite waard maken, ook al staan de media soms ook heel lang in de plenzende regen. Dat was maandag vooraf niet het geval. Het seintje om naar buiten te komen, kwam eigenlijk te laat. Op dat moment vlogen de twee Eurofighters van de Luftwaffe, die het Nederlandse toestel begeleidden, al laag over, meteen gevolgd door het landende regeringsvliegtuig.

Schloss Bellevue

Daarna duurde het echter minstens vijf minuten voordat het toestel weer verscheen en naar de parkeerplaats taxiede. Ook het vertrek naar Schloss Bellevue – in een immense Maibach en met vijftien motoren voorop – en de bondspresident liet even op zich wachten. Daar werd de welkomstceremonie in de achtertuin snel afgewerkt.

Koningspaar én president hadden geen trek in nog meer regen. 

Het weer keerde zich later op de dag ten goede en bij het stadhuis van Berlijn en bij het tweede bezoek aan Bellevue, voor het staatsbanket, konden de paraplu’s worden opgeborgen en zouden zonnebrillen niet hebben misstaan.

Duitse president

Tags

DUITSLANDHANS JACOBSKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck