Kritiek op dokter koning Charles: ‘Zorgwekkend’

Kritiek op kruidendokter Charles
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Koning Charles kan na zijn kankerdiagnose rekenen op een team van experts om hem door zijn behandeling te helpen. Eén van deze experts is zijn persoonlijke huisdokter Michael Dixon, die vanwege zijn opmerkelijke uitspraken al eerder zwaar onder vuur lag…

Artsen en wetenschappers reageerden vol verbazing toen Michael Dixon in 2022 was benoemd tot hoofd van de Royal Medical Household. Volgens The Daily Mail werd dit bestempeld als ‘zorgwekkend’ en ‘ongepast’, vanwege de opmerkelijke uitspraken die 71-jarige huisdokter deed.

Alternatieve geneeswijzen

Dixon is een groot voorstander van zogeheten complementaire geneeskunde, zoals homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen. En in één van zijn artikelen verwees hij naar een experiment waarin gemeld werd dat een Indiaas kruidengeneesmiddel, dat verdund wordt met alcohol, kanker zou kunnen genezen.

Kritiek

Dixon kreeg een lading van kritiek over zich heen, waarna Buckingham Palace zich genoodzaakt voelde om een statement naar buiten te brengen. ,,Dr. Dixon gelooft niet dat homeopathie kanker kan genezen”, luidde het statement. ,,Zijn standpunt is dat complementaire therapieën naast conventionele behandelingen kunnen staan, op voorwaarde dat ze veilig, passend en op bewijs gebaseerd zijn.”

Omstreden

Ondanks de kritiek bleef het Britse koningshuis achter de omstreden dokter staan. Charles is namelijk een voorstander van alternatieve geneeswijzen. ,,Ik heb grote bewondering voor alles wat hij door de jaren voor mij heeft bekend”, zei Charles in 2019 over Dixon in The Telegraph. ,,Hij is de belichaming van de huisarts die we allemaal willen.”

Dixon, die volgens bronnen ook al kruiden als duivelsklauw aan patiënten voorgeschreven zou hebben, is overigens niet de enige dokter die Charles bijstaat. Ook Ranan Dasqupta, de uroloog die Charles behandeld heeft voor zijn vergrote prostaat, zal de koning bijstaan. Dasqupta werkt sinds maart 2023 voor de Royal Medical Household.

Tags

KONING CHARLES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck