Kruidenmiddel Giel Beelen gevaarlijk: leidt tot verlamming en hallucinaties

Kruidengif Giel Beelen is levensgevaarlijk|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Shambala, het kruidenmiddel dat Giel Beelen promoot, blijkt enorm gevaarlijk te zijn. Het middel kan leiden tot verlamming en hallucinaties en er is dan ook dringend verzocht om te stoppen met de verkoop van Shambala.

Het kruidennmiddel Shambala haalde vorig jaar het nieuws omdat Giel Beelen er reclame voor maakte. Volgens de radio-dj zou het kruidenmengsel helpen om ‘de innerlijke zelf te vinden’. In een aflevering vorig jaar van Radar bekritiseerden voedselexperts het middel.

Kruidenmiddel in Radar

,,Het is een kruidenmiddel, maar wat je in feite aan het slikken bent is een antidepressivum”, stelde farmacoloog Thomas Dorlo in Radar. ,,Ik weet niet exact hoeveel van de stoffen erin zitten en ik denk dat de producent het ook niet exact weet en dat het er daarom niet op staat.”

Giel kwam in het programma zelf ook aan het woord, maar kon niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten precies in het drankje zitten. Dat zorgde voor een hoop kritiek, want wist Giel zelf wel wat voor middel het is?

Onderzoek

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over het middel gemaakt, waarna de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloot een onderzoek in te stellen. Uit dat onderzoek is nu gebleken dat Shambala inderdaad stoffen als harmine, harmaline en tetrahydroharmine bevat.

Hallucinaties en verlamming

,,Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden”, aldus de NVWA. Ook eenmalig gebruik in een dosering zoals vermeld op de verpakking kan schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel, aldus de autoriteit. ,,Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt ook voor een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP. De NVWA raadt consumenten aan de middelen niet te gebruiken en draagt verkopers op te stoppen met het verhandelen ervan. De autoriteit zegt toe te zien op de naleving van die instructie aan verkopers.

BuzzE

Tags

GEVAARLIJKGIEL BEELENKRITIEK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck