Laat uw tuin gerust een beetje verwilderen  

Door: DitjesDatjes
26-08-2018

In juli schreef ik in deze column over het verwijderen van uitgebloeide bloemen om een tweede bloei te stimuleren. Inmiddels leven we in september en is het gros van de tuinplanten uitgebloeid, op de herfstasters, zilverkaarsen, monnikskappen en nog een aantal andere laatbloeiers na. Tuineigenaren hebben nu misschien de neiging de bruine en dorre uitgebloeide bloemen van de vaste planten en heesters weg te knippen om het geheel er weer fris te laten uitzien.

Ik zou u willen aanraden om hier nog even mee te wachten. Waarom? Uw uitgebloeide bloemen (mits bevrucht) transformeren in prachtige zaaddozen die uw tuin een nieuwe dimensie geven in deze tijd waarin verval de hoofdrol gaat spelen.  

 Door (nog) niet te knippen verlengt u uw tuinplezier aanzienlijk. Bovendien zorgt u ervoor dat één- en tweejarige én vaste planten zich kunnen uitzaaien. Hierdoor wordt u volgend voorjaar verrast door zaailingen van uw favoriete planten op allerlei nieuwe plekken in de tuin. Verwelkom de zaaddozen en laat uw tuin gerust een klein beetje verwilderen. Vogels zijn trouwens ook dol op deze zaaddozen. 

 Rick Jansen, hovenier en docent 

 

Meer DenD