‘Lesbische nonnen’: Paul Verhoeven choqueert opnieuw

Paul Verhoeven choqueert opnieuw met film
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

Hallelujah! Met de film Benedetta krijgt Paul Verhoeven weer de wind van voren, zoals hij gewend is. De rebelse regisseur maakte een humoristische kloosterthriller over lesbische nonnen met dildo’s…

,,Iedereen heeft het maar over die dildo. Het is belachelijk. We doen alsof seks niet bestaat”, zegt Paul Verhoeven tegen de Belgisch De Morgen. Hij onthult zijn inspiratie voor de film en laat een boek vol met barokke schilderijen zien met een homo-erotisch tintje eraan.

Benedetta, zijn zestiende film, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Benedetta Carlini. Zij is een jonge zuster die geplaagd wordt door visioenen van Jezus. En begint stiekem een relatie met een andere non, genaamd Bartolomea.

‘Ik was drie weken gelovig’

Dat Verhoeven een film over religie maakt is geen verrassing. De 83-jarige heeft zich jarenlang verdiept in de geschiedenis van Jezus Christus. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven. ,,Ik ben niet religieus opgevoed, maar in mijn twintiger jaren ben ik wel lid geworden van een pinkster-kerk in Nederland”, vertelt hij lachend. ,,Dat heeft drie weken geduurd. Maar wanneer de predikant zei: ‘Bedankt Jezus om hier bij ons aanwezig te zijn’, dan voelde ik ook echt dat hij er was. Dat gevoel wilde ik in deze film overbrengen.”

De reacties hebben Paul verrast. ,,Hét element waar iedereen me over aanspreekt is dat Maria-beeldje waaruit Benedetta en Bartolomea een dildo hebben gesneden”, een detail wat hij zelf heeft verzonnen voor in de film. Paul had niet verwacht dat over zulke details zoveel gepraat zou worden.

Provoceren

,,We hebben die dildo niet bedacht om te provoceren maar om de situatie voor Benedetta riskanter te maken”, vertelt hij aan De Morgen. ,,In het boek van Judith Brown las ik namelijk dat de straffen op seks tussen twee vrouwen doorheen de tijd enigszins waren afgezwakt. Aan het begin van de zestiende eeuw werd een wet uitgevaardigd dat vrouwen die seks met elkaar hadden op de brandstapel werden gezet. In de periode waarin het verhaal zich afspeelt, rond 1625, werd dat specifieker: alleen vrouwen die elkaar met hulpstukken bevredigden moesten nog dood. Vandaar dus die dildo.”

‘Benedetta’ speelt vanaf 8 september in de bioscoop.

Tags

PAUL VERHOEVEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie