Liefdesverhalen ontroeren Katja Schuurman

Door: Vanessa Bontje
12-02-2018

Als nieuwbakken presentatrice van het populaire programma ‘Memories’ voelt Katja Schuurman zich als een vis in het water. Ze nam het stokje over van Anita Witzier, die twintig jaar lang verloren liefdes met elkaar herenigde. ,,Ik word er zo ongelofelijk blij van om dit programma te maken”, vertelt Katja. ,,Het is mooi en positief, soms heel erg grappig. Ik heb tranen met tuiten gehuild.”

Huilen

Katja Schuurman wist direct wat te antwoorden toen ze werd gevraagd om het programma ‘Memories’ te presenteren. ,,Meteen dacht ik: leuk, dat ga ik doen!” vertelt ze ,,Op mijn manier natuurlijk, dat wel, maar dat lijkt me logisch. Sommige mensen zeiden: ben je niet onzeker om iemand die het al 20 jaar heeft gepresenteerd over te nemen? Nee, dat ben ik niet. Sommige mensen zullen waarschijnlijk even moeten wennen; Memories en Anita Witzier hoorden zo lang samen. Maar ik hoop dat ze ook heel blij worden van mij als presentatrice. Ik ben een ander type dan Anita, dat is denk ik juist wel goed. Mijn gevoelens liggen bijvoorbeeld nogal aan de oppervlakte, ik kan het niet verbergen als ik ontroerd ben.”

,,Af en toe hebben we items gedraaid… Zo intens… Bij het kijken naar de montage beleefde ik het soms weer helemaal opnieuw. Dan huilde ik tranen met tuiten van ontroering. Sommige mensen zien elkaar na dertig of wel vijftig jaar pas weer terug… Zoals een man van 80 en een vrouw van 72 jaar. Die emoties, ja, die raken me wel.”

Verandering

Er zijn wel wat dingen veranderd met de komst van Katja. ,,Het programma is ietsje meer terug naar de basis gebracht door het korter en krachtiger te maken. We hebben telkens een of twee mensen die hun oude liefde ontmoeten. Meer niet. En we brengen in beeld hoe het de mensen na hun ontmoeting vergaat. Aanvankelijk was het idee om dat alleen online te doen, zoals dat eerder ook het geval was. Maar daarvan heb ik gezegd: nee dat moet je juist wel laten zien! Dat wil toch iedereen weten? Ik wel tenminste. Als ze elkaar eerst huilend van geluk om de hals zijn gevallen en ze daarna weg wandelen dan moet dat niet het slot van de aflevering zijn, vind ik. Nu doen we het zo dat we ze een aantal uren de tijd samen geven en dat we ze na een tijdje nog gaan opzoeken. Soms ook een aantal dagen later.”

Soms gebeurt het dat mensen elkaar weer zien en opnieuw dolverliefd worden. Katja: ,,Van een stel weet ik dat het zo goed tussen ze zit dat de een voor de ander vanuit het buitenland terug naar Nederland is gekomen zodat ze bij elkaar kunnen zijn.”

Maar het tegenovergestelde komt ook voor. ,,Soms wil een van de twee het heel graag, maar is de ander bijvoorbeeld gebonden. Dat is vreselijk voor degene die wel vlinders heeft. Die is natuurlijk eventjes ontroostbaar. Maar wat ik zie is dat het mensen, verliefd of niet, uiteindelijk wel helpt te weten hoe de vork in de steel zit. Dat ze daarna weer verder kunnen, omdat de vraag: ‘hoe zou het met die ander zijn?’ of ‘zouden we nog een kans maken samen?’ is beantwoord.”

Geen twijfel

,,Ik ben soms best wel verwonderd dat mensen, die elkaar zo veel jaren niet hebben gezien, nog zo aan elkaar denken. En vooral dat ze zó lang hebben gewacht om actie te ondernemen.”

Of ik ooit zelf weleens een liefde uit het oog ben verloren en een ‘Memories’-achtig gevoel heb gehad? Nee, echt nooit! Natuurlijk heb ik vakantieliefdes gekend. Maar nooit heb ik de behoefte gehad om die nog eens op te zoeken of iets dergelijks. Niet benieuwd naar hoe ze eruitzien of wat dan ook, laat staan dat ik er jarenlang aan heb gedacht en geen actie zou ondernemen. Daar ben ik geen type voor: of ik doe het, of niet. Geen getwijfel.”

Alles uit DenD

Privacy instellingen

DenD.nl neemt je privacy serieus en daarom kun je zelf instellen welke gegevens je tijdens het bezoek aan onze website achterlaat.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen