LIESBETH LIST OVERLEDEN

Liesbeth List
Door: Jos La Grande
27-03-2020

Haar laatste grote rol in de musical Piaf was haar op het lijf geschreven. De frêle Liesbeth List kroop in de rol van de Franse grootheid van het chanson, Edith Piaf. En het werd een doorslaand succes.

Succes kleefde aan Liesbeth List, die woensdag 25 maart 2020 overleed op het moment dat de wereld gebukt gaat onder een crisis. De gedachten aan List gaan terug naar haar samenwerking met Ramses Shaffy. Ze vormden een twee-eenheid uit de begin jaren zestig. Met het monumentale lied Pastorale als hoogtepunt. Hun theaterprogramma Shaffy Chantant is van historisch betekenis voor de Nederlandse ‘lichte’ muziek.

Tragiek

Behalve succes was er onderhuids ook de tragiek van het leven waarmee haar optredens waren doorspekt.

Het eerste deel van haar leven bracht ze door in een jappenkamp. Na het overlijden van haar moeder Corry kwam ze met haar vader Geb naar Nederland en belandde ze uiteindelijk in een weeshuis, omdat ze niet met haar stiefmoeder kon opschieten. Freek de Jonge schreef nog het lied ‘Oude foto’ over de jeugdjaren van List.

Nederland genoot van de liedjes van Liesbeth List, maar ze ging zelf altijd schuil achter haar onafscheidelijke pruik die ze droeg tijdens optredens. Ze wilde met de maskerade haar privéleven beschermen. Ook haar echte naam Elly Driessen was bij het grote publiek onbekend. Met schrijver Cees Nooteboom had ze lang een relatie en later trouwde ze met restaurateur Robert Braaksma, met wie ze een dochter kreeg Elisah Braaksma.

Van het toneel

Het was List, de chansonniere van Nederland, die ook de liedjes van Jacques Brel zong, van Charles Aznavour en zelfs van Rod McKuen. Maar met Shaffy is ze onlosmakelijk verboden. Velen dachten dat ze ook een liefdesrelatie hadden, maar het was de liefde voor muziek in de roerige jaren zestig en zeventig die hen verbond.

Acht jaar geleden verdween Liesbeth List van het toneel, omdat de eerste verschijnselen van dementie zich openbaarden. In 2017 was er nog ‘Liesbeth List, de musical’, waarin haar grote hits nog een keer langskwamen. Van Kinderen een kwartje, Heb het leven lief en Laat me.

De zangeres bracht de afgelopen jaren door in een verpleeghuis in Soest. Haar oeuvre is van grote betekenis voor de lichte muziek in ons land. Het talent van Liesbeth List is ongeëvenaard.

 

 

 

 

Meer DenD