Loreen wint Songfestival voor de tweede keer

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

Het is haar weer gelukt: Loreen heeft het Eurovisiesongfestival namens Zweden voor de tweede keer gewonnen. Met het nummer ‘Tattoo’ wist ze de meeste punten te halen in Liverpool.

Vanuit Liverpool strijdden de 26 overgebleven inzendingen weer op het grootste muziekpodium van Europa tijdens het Songfestival 2023. Het was zoals gewoonlijk weer een waanzinnig spektakel dat om véél meer draaide dan enkel de muziek. Denk in termen van groteske acts, opvallende outfits, grote contrasten, bombastische klanken en zelfs een heuse dance break van Noa Kirel uit Israël tussendoor.

De winst van Loreen kwam niet onverwachts. Al weken stond de Zweedse bovenaan bij de bookmakers. Met een geweldig optreden blies ze iedereen omver en hebben de andere finalisten het nakijken. In 2012 won ze de zangwedstrijd ook al met het nummer ‘Euphoria’, dat uitgroeide tot een van de grootste Eurovisie-hits ooit.

Nederland

Voor het eerst in acht jaar konden we niet aftellen op de Nederlandse act in de finale van het Eurovisie Songfestival 2023. Nederland viel met Mia Nicolai en Dion Cooper eerder al af in de eerste halve finale. Er keken in Nederland gemiddeld 1,84 miljoen kijkers naar het festival en was daarmee de slechtst bekeken finale van het liedjesfestijn in tien jaar tijd.

Nederland werd toch nog een beetje vertegenwoordigd tijdens de finale. De mentor van Mia Nicolai en Dion Cooper en de grote winnaar van het Songfestival in 2019, Duncan Laurence, gaf namelijk een gastoptreden.

Verpletterende nederlaag

In Duitse media wordt ontdaan gereageerd op de verpletterende nederlaag van Duitsland in de finale van het Eurovisie Songfestival. Duitsland eindigde met de rockers van Lord of the Lost voor het tweede jaar op rij onderaan. “Oh Lord, wir sind lost” (Oh heer, we zijn verdwaald), kopte de krant Bild.

De krant schrijft dat presentator Barbara Schöneberger met galgenhumor nog een positieve draai probeerde te geven aan het verlies. Ze merkte op dat Duitsland drie keer zoveel punten heeft gehaald als een jaar eerder. Toen waren de Duitsers met slechts zes punten de hekkensluiter op de scorelijst. Volgens Bild lijkt de rest van Europa de Duitsers te vergeten bij het uitdelen van de punten.

Zestiende oud-winnaar

De Zweedse Loreen is de zestiende oud-winnaar die terugkeert naar het Songfestival. Andere bekende winnende terugkeerders zijn onder anderen Izhar Cohen en Gigliola Cinquetti en recenter Dana International, Alexander Rybak en Lena.

Tags

EUROVISIE SONGFESTIVAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck