Making of van de Expeditie Robinson spellen

Expeditie Robinson
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lies Jansen

Met de finale van Expeditie Robinson vers in het geheugen, denken veel mensen na over komend seizoen. Zo maakte Expeditie tijdens de finale bekend, te werken aan een ‘special’ seizoen waarbij Nederland het gaat opnemen tegen zuidelijk buurland België. Voor de kijkers zijn het niet alleen de overleef-skills die vaak boeiend zijn om te volgen, maar ook de spellen.

Wie zit er achter de spellen van Expeditie?

Jan Rutgers is al jaren de bedenker van de proeven voor expeditie. Ieder jaar zijn er weer heel uitlopende spellen. Toch blijft voor een Robinson het maken van vuur en gevaarlijke dingen doen, volgens Jan een terugkomend Robinson kenmerk, zo meldt hij in een interview aan NU.nl.

,,Het hele jaar ben ik bezig met de proeven. Ik haal regelmatig inspiratie uit dingen die ik zelf meemaak. Als ik bijvoorbeeld in het water lig en me afvraag: hoe klim ik weer op de kant?” vertelt Jan. Al deze inspiratie houdt hij bij in een notitieblok: ,,Allemaal krabbels samen worden op een gegeven moment eén proef.”

De proef van de halve finale

Een goed voorbeeld van dit verzamelwerk was dit jaar de proef voor de halve finale. Hierbij bestond de proef uit vier hoge torens, bestaande uit verschillende verdiepingen. ,,Het was natuurlijk een indrukwekkend bouwwerk en behoort tot éen van mijn favorieten!” vertelt Jan. Iedere verdieping was er weer een andere opdracht, die kenmerkend was voor de kwaliteiten die een Robinson moet bezitten.

‘Onverantwoorde’ proef

Dit jaar was er veel ophef over een ‘onverantwoorde’ proef. De kandidaten moesten in deze proef tegen een steile helling oplopen, waarbij ze zichzelf alleen konden optrekken met een touw. Sommige kandidaten vielen langs het touw naar beneden, met extreme handblaren tot gevolg. Jan zegt: ,,Als je dan enorm veel reacties krijgt op een proef, denk ik eigenlijk: hoe meer reacties, hoe geslaagder het spel.”

‘Soms lijkt het een Omroep MAX programma’

Ook merkt Jan een enorm verschil in inzet bij de verschillende landen: ,,Tijdens het bedenken ga ik van volle inzet uit. Als mensen vervolgens niet durven of elkaar weerhouden, dan is het best vervelend. Dan krijgen we klachten dat het te lang is of gevaarlijk. Soms lijkt het alsof we het voor Omroep MAX aan het maken zijn.”

Tags

EXPEDITIEEXPEDITIE ROBINSONEXPEDITIE ROBINSON 2019ROBINSON

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck