Marlies Dekkers aan het staatsinfuus

Marlies Dekkers
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De gevallen lingeriekoningin Marlies Dekkers blijkt weer op te krabbelen met een flinke subsidie van de Nederlandse overheid.

Het Financieele Dagblad onthult vandaag dat Dekkers prominent voorkomt op de lijst van ontvangers subsidie van het Dutch Ventures Initiatives, een inversteringsfonds van de Nederlandse overheid. Hoeveel de maakster van BH’s aan staatssteun heeft ontvangen is niet bekend. Wel is duidelijk dat DVI gevuld is met 400 miljoen Euro en het gemiddelde subsidiebedrag 700.000 euro bedraagt.

De maakster van BH’s heeft enkele honderdduizenden euro’s ontvangen omdat ze na een faillissement nu een doorstart maakt met een webwinkel. En dat is volgens een woordvoerder van het fonds in het FD een belangrijke reden om de steun toe te kennen. ‘Belangrijk is dat Nederlandse banen zijn geschapen, dus goed voor de economie.’

Deskundigen

Deskundigen reageren in het FD  kritisch op de overheidsinvesteringen in bedrijven als Marlies Dekkers. ‘Zijn deze bedrijven nu belangrijk voor de Nederlandse economie? Ik denk het niet’, aldus Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance van Nyenrode Business Universiteit. Ook zijn collega Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam heeft bedenkingen. ‘Waar is het grotere nationale belang? Achteraf kun je altijd wel een verhaal bedenken waarom een bedrijf innovatief is. Maar ik zie hier geen vliegwieleffect.’

Dekker heeft een omstreden zakelijk avontuur achter de rug. In 2013 ging ze failliet en werd zij er door haar voormalige zakenpartner Vincent van Zon van beschuldigd het eigen belang voor het bedrijfsbelang te hebben geplaatst.

Destijds belandde een groot deel van het personeel op straat en verloren de aandeelhouders miljoenen euro’s. Van Zon was tien jaar lang directielid en aandeelhouder van het modebedrijf. “Terwijl de mede-aandeelhouders het bedrijf probeerden te redden, werkte Marlies aan het faillissement”, stelde hij in 2016 bij de rechtbank.

Terwijl de raad van commissarissen op zoek was naar een nieuwe geldschieter, had Dekkers al maanden eerder een contract getekend met investeerder Karmijn Capital. De andere aandeelhouders waren daarvan niet op de hoogte. Na een flitsfaillissement nam Karmijn de boedel over en kreeg Dekkers een kwart van de aandelen in handen.

De doorstart wordt nu dus ook nog eens geholpen door steun van de Nederlandse overheid.

 

Tags

MARLIES DEKKERS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck