Martien Meiland: ‘Het is wel een beetje druk’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Vanessa Bontje

Amper een jaar geleden waren Martien en Erica Meiland uit Noordwijkerhout ‘dat stel uit Ik Vertek’. Maar sinds ze hun eigen reallife soap kregen rondom hun verhuizing naar Chateau Marillaux om dat om te toveren tot bed & breakfast zijn ze in een klap beroemd. ,,Het is geweldig wat ons overkomt. Wel een beetje druk. Daarom gaan we per 2020 werken volgens een schema: drie weken open en een week dicht. Anders wordt het teveel.”

Enig

,,Het is ongelofelijk hoe een mensenleven in een jaar tijd kan veranderen”, zegt Martien Meiland bij wie de verbazing duidelijk doorklinkt in zijn stem. De illustere kasteelheer uit Château Meiland, de regelrechte tv-hit op SBS 6, is sinds kort te zien in een nieuwe rol: als presentator van het nieuwe programma Cash or Trash. ,,Ik vond het enig dat dit hiervoor werd gevraagd, want het past als voormalig eigenaar van een interieurzaak heel goed bij me om decoratieartikelen op waarde te laten beoordelen.

Toen ik had gezegd tegen de mensen van productiemaatschappij: ik doe het, vond ik het wel heel erg spannend, want het is niet te vergelijken met Chateau Meiland, waarbij de cameramensen achter ons aan liepen om alles te filmen. Presenteren is echt een vak. En ik ben geen presentator. Toch was ik wel een beetje eigenwijs misschien, want ik zei al gelijk: ik wil het doen, maar zonder autocue. Ik moet wel mezelf kunnen zijn. En dat is gelukt. Ik kreeg complimenten vanuit de productie, dat ik het zo goed had gedaan. Wat weer erg goed was voor mijn zelfvertrouwen.

De opnames waren in Fort Bodegraven. ,,Ik heb daar mijn ogen uitgekeken”, vertelt Martien. ,,Het was er ongelofelijk mooi. Het was ook erg leuk met al die handelaren en taxateurs die de spullen op waarde gingen beoordelen.”

Martien en zijn gezin, dat bestaat uit echtgenote Erica, dochters Montana en Maxime, en huisvriendin Caroline, weten niet wat hen is overkomen. Nadat de Meilandjes in 2007 werden gevolgd voor het programma Ik Vertrek, kwamen ze tien jaar later in een terugblik opnieuw in beeld. Daarin vertelden ze over hun eerdere emigratie naar Frankrijk, die twee jaar later alweer was gesneuveld. In diezelfde terugblik, vertelden ze over hun hernieuwde plannen om een kasteel in Frankrijk te gaan kopen en om te bouwen tot bed & breakfast.

Succes

Talpa had kennelijk een vooruitziende blik toen het de Meilandjes benaderde om dit proces in beeld te brengen: Chateau Meiland, waarin de perikelen rondom de verhuizing en de verbouwing uiterst vermakelijk in beeld worden gebracht, is een regelrechte hit!

Martien: ,,En dat vind ik ongelofelijk leuk voor SBS 6, want ze scoren hartstikke goed. We zaten op een zeker moment op 1,2 miljoen kijkers. En met alle mensen die het later terugkeken, waren het er meer dan 1,6! Ongelofelijk he? Soms denk ik nog wel eens dat ik het voor SBS leuker vind dan voor ons. Ze hebben een grote kijkcijferhit te pakken. Hartstikke leuk.”

Ook voor de familie Meiland is het ‘leuk’; het chateau, dat officieel Château Marillaux heet, zit tot en met 2020 volgeboekt. ,,Het is niet te gelóven”, zegt Martien met zijn kenmerkende uithaal. ,,Er kan echt niets meer bij.”

Met de populariteit van het programma, is de belangstelling voor de hoofdpersonen eveneens tot ongekende hoogte gestegen. In het bijzonder wordt gekeken naar Martien, die met zijn uitgesproken mening en zijn ‘over de top’ manier van doen de kijkers amuseert. ,,Het is soms wel een beetje veel, inderdaad”, zegt hij. ,,Aan de andere kant vind ik het natuurlijk ook ontzettend leuk. Mensen stappen hier al de auto uit en dan is het net alsof ze me al jaren kennen. Heel vriendschappelijk gaat het er aan toe. Soms denk ik wel: goh jongens, laat me maar even bijkomen. Zoals toen ik in Nederland was voor opnames van Ranking the Stars. Ik had toen een heerlijk verblijf in een hotelletje met een heerlijk terras. Het was prachtig weer, dus wilde ik even wat drinken. Maar dat ging zomaar niet… Mensen kregen me in de gaten en wilden met me op de foto. Dat heb ik gedaan, en ik ben aardig gebleven. Ja, natuurlijk blijf ik aardig. Het zijn fans! Maar ik ben wel ’s avonds om negen uur naar mijn kamer gegaan, waar ik op het balkonnetje ben gaan zitten. Even rust. De volgende ochtend bij het ontbijt ging het precies zoals op het terras. En toen dacht ik voor het eerst: ja, hallo, laat me eventjes rustig eten! Maar nee hoor, mensen komen gewoon naar me toe. Het is niet dat ik me daaraan irriteer hoor. Eerder verwonder ik me daarover: ik zou dat zelf nooit doen als ik zie dat iemand op het punt staat om te gaan eten. Maar goed, we zijn bekende gezichten geworden, dan hoort dit er gewoon bij.”

Wat als deze periode voorbij gaat? ,,Nou, dat is dan helemaal goed. Erica en ik zijn erg nuchtere mensen hoor. Het is alleen nu even een explosie van bekendheid omdat het programma goed scoort en we er een nominatie voor een de Televizierring voor hebben gekregen.Nu zijn we hot, daar genieten we van. Maar als het morgen over is, dan is dat zo. Dan gaan we vrolijk door waar we gebleven waren.”

Tags

ERICA MEILANDINTERVIEWMARTIEN MEILAND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck