Maroeska en MAX begrijpen kritiek Heel Holland Bakt niet

Door: DitjesDatjes
11-12-2018

Omroep MAX begrijpt niet waarom er ophef is ontstaan rond een van de deelnemers aan het nieuwe seizoen Heel Holland bakt. Zondag was te zien hoe Maroeska Metz een plek in de tent veroverde. Zij heeft al een kookboek geschreven en ervaring in de catering. Volgens sommige kijkers heeft ze daarom een streepje voor op de andere amateurbakkers.

,,De redactie maakt onderscheid tussen bakken en koken, wat twee verschillende disciplines zijn”, stelt de omroep. ,,De redactie van Heel Holland bakt beoordeelt elk jaar zorgvuldig of kandidaten amateurbakker zijn. Dat is dit jaar ook gebeurd, volgens dezelfde maatstaven als vorige seizoenen.” Ook Maroeska, ontwerpster van beroep, is bestempeld als amateurbakker ,,net als andere kandidaten”.

Maroeska zelf omschrijft zichzelf als ,,absoluut een hobbykok”. ,,Ik vind de suggestie dat ik een voorsprong heb op andere kandidaten heel vervelend. Dat is niet zo, ik ben geen professional. Ik heb nog nooit aan een bakwedstrijd meegedaan.” De ontwerpster heeft ,,natuurlijk” ervaring. ,,Ik ben 59 jaar en kook al heel lang. Maar dat geldt ook voor de andere kandidaten. Ik heb altijd veel gekookt en hou ook van bakken, dat doe ik al vanaf mijn elfde. Bakken is echt mijn hobby.” Ze onderschrijft dat bakken iets heel anders is dan koken. ,,Het is echt een andere tak van sport. Bij koken kun je nog een beetje flansen, maar bakken is echt heel precies werken.”

Nominatie

Het kookboek dat Maroeska schreef, Hoe dan?!, werd in september opnieuw uitgegeven en was één van de genomineerden voor het Gouden Kookboek 2018, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek. Een vakjury onder leiding van Heel Holland bakt-jurylid Janny van der Heijden kende de prijs vorige maand toe aan TLV van Jigal Krant. ,,Die nominatie was ongelukkig”, zegt Maroeska achteraf. ,,De uitgever heeft het boek ingestuurd, daar heb ik helemaal geen hand in gehad. Tot mijn verbazing zat Janny in die jury, dat wist ik helemaal niet. Janny heeft niet meegestemd. Dat vond ik heel vervelend, ook voor haar. Maar ik kon er helemaal niets aan doen.”

Maroeska had nooit de ambitie een kookboek te schrijven. ,,Achter het boek zit een heel ander verhaal, het is heel speels ontstaan. In ons gezin draait alles om eten en toen mijn kinderen het huis uit gingen, wilde ik ze de recepten van wat we al die jaren hebben gegeten meegeven. De eerste versie was een ringband met fotokopieën voor mijn zoon.” Positieve reacties en een beter opgemaakte versie voor haar dochter, die later uitvloog, volgden. ,,Per toeval zagen de huidige uitgevers het.”

Risico

Ook Maroeska’s ervaring als cateraar maakt haar naar eigen zeggen geen professional. De ontwerpster kwam er in 2004 achter dat ze was opgelicht door haar toenmalige zakenpartner, waarna ze het financieel zwaar kreeg. ,,Ik moest alle zeilen bijzetten om geld te verdienen. In de garage onder mijn huis ben ik wat catering gaan doen, zo’n één keer in de maand, om het hoofd boven water te kunnen houden. Het was absoluut niet professioneel.”

Meedoen aan Heel Holland bakt is voor Maroeska ,,een oude droom en een uitdaging van een vriendin”. ,,Mijn boek was al klaar, dat heb ik ook gemeld bij Omroep MAX. Tot mijn verbazing kwam ik door de voorronde heen, want ik ben gewoon geen banketbakker, dat zie je ook wel.” De uitgever van Hoe dan?! was helemaal niet zo blij dat Maroeska op televisie taarten en broden gaat bakken. ,,Het is toch een risico. Als je er in de eerste ronde meteen uit vliegt, is dat helemaal niet zo goed voor je boek.”

De ophef die rondom haar deelname is ontstaan doet Maroeska ,,best wel wat”. ,,Ik vind het heel vervelend als de kijker het gevoel heeft dat het niet klopt. Ik ben absoluut een hobbykok, ondanks mijn kookboek, wat ik echt voor mijn kinderen heb geschreven.” Wat haar met het boek is overkomen, noemt Maroeska ,,op elkaar gestapeld toeval”. Ze heeft, net als de andere kandidaten, last van zenuwen in de baktent. ,,Mensen zeiden: je ziet er zo relaxed uit. Maar schijn bedriegt. Ik was echt ontzettend zenuwachtig.”

 

Meer DenD