Maxime Meiland geen spijt van uitspraken over hoofddoeken

Maxime heeft geen spijt
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Maxime Meiland is nog altijd kritisch over het dragen van hoofddoeken. Ondanks dat het haar veel samenwerkingen kostte en ze daardoor veel geld misliep, heeft ze geen spijt dat ze het voor haar moeder Erica opnam. ,,Nee, ik vind dat wij mogen zeggen hoe wij over iets denken.”

De familie Meiland lag het afgelopen jaar flink onder vuur vanwege de uitspraken van Erica over de islam. Zo noemde ze vrouwen met boerka’s ‘pinguïns’. De uitspraken kwam de familie duur te staan, maar Maxime bleef achter haar moeders uitspraken staan.

‘Het irriteert me eerder’

,,Ze vindt vooral het hoofddoek dragen waanzin. Wat ook logisch is want waarom moet een vrouw haar haar verbergen omdat mannen een probleem hebben met hun seksualiteit? Zo wordt de vrouw weer de dupe”, zei Maxime destijds. Het zorgde ervoor dat ze massaal gecanceld werd door samenwerkende bedrijven.

Of Maxime spijt heeft van de uitspraken? ,,Nee. Ik vind wel dat wij mogen zeggen hoe wij over iets denken, zoals een bepaald geloof”, vertelt Maxime in gesprek met Robbert Rodenburg in Terug naar Toen. ,,Ik denk dat het me eerder irriteert dan dat ik er heel verdrietig van wordt.”

Tijden zijn veranderd

Robbert vindt echter dat de uitspraken wel te ver gaan. ,,Maar je bent het wel achteraf met me eens dat wat zij daar zegt, dat dat niet kan?”, vraagt hij.

,,Nee, het kan niet in de zin van dat het niet aardig is”, antwoordt Maxime. ,,We hebben het dan even over dat ene stukje over de pinguïns. Dat werd trouwens trouwens twintig jaar geleden door bijna iedereen gezegd, maar goed: de tijd is veranderd. Dat kan ook niet meer, daar ben ik het wel mee eens, maar over haar hele visie op dat geloof… Ik begrijp dat wel een beetje.”

‘Geen keuze’

Maxime blijft achter de uitspraken van Erica staan. Ze is nog altijd van mening dat een hoofddoek dragen geen vrije keuze is van vrouwen.

,,Het is natuurlijk helemaal, naar mijn idee, terug in de tijd”, aldus Maxime. ,,Maar dat zie je in alle geloven. Dat heb je in het orthodoxe ook. Alles wat heel streng is en waar je in opgevoed wordt, daar ga je in mee. Zo zit de wereld in elkaar. Is het dan een keuze? In sommige gevallen denk ik dus van niet.”

Tags

ERICA MEILANDFAMILIE MEILANDISLAMMAXIME MEILANDMEILAND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck