Merkel geïnspireerd door Máxima

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Dankzij koningin Máxima durft Merkel zich feminist te noemen. De bondskanselier heeft lovende woorden voor onze koningin, die haar zeer geinspireerd heeft.

Gelijkheid

“Je inzetten voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen is ook feminisme.” Met die zin heeft Máxima de Duitse Bondskanselier Angela Merkel geïnspireerd. Dat zei Merkel tijdens een interview met een bekende Duitse YouTuber, in het kader van de Duitse verkiezingscampagne.

Máxima en Merkel ontmoetten elkaar eerder dit jaar tijdens de W20, een internationale vrouwenconferentie in Berlijn waar onder andere ook Ivanka Trump aanschoot.

Toen onze Koningin zich daar feministe noemde, durfde Merkel het eindelijk ook. Eerder durfde ze dat niet, omdat ze zichzelf niet wilde vergelijken met bijvoorbeeld Alice Schwarzer, die een Duitstalig feministisch blad heeft opgericht. “Het voelde verkeerd om te zeggen dat nu ik de eerste vrouwelijke kanselier ben, ik ook feminist ben”, zei Merkel in het interview.

Woman20

Het doel van de Women20 (W20) is het discuseren over de economische positie van vrouwen over de hele wereld. Machtige vrouwen, zoals Merkel, Máxima en Ivanka Trump praten met elkaar over onderwerpen zoals vrouwelijk ondernemerschap, diversiteit en gelijke kansen.

Ook feminisme was een belangrijk onderwerp. Aan de panelleden, waaronder Merkel, werd gevraagd wie zich feminist noemde. Merkel én Máxima staken beiden hun hand niet op. Vervolgens vroeg Máxima zich hardop af wat een feminist was: iemand die eigen keuzes maakt, zelf de inhoud van haar leven kan bepalen en gelijke mogelijkheden wil om zichzelf te ontplooien. Ze kwam tot de conclusie wél feminist te zijn. Merkel volgde door te zeggen “Dan ben ik ook feminist.” 

Trump

Ook Ivanka Trump noemde zichzelf feminist. Vervolgens werd haar gevraagd hoe ze dan denkt over haar vader, die regelmatig vrouwonvriendelijke opmerkingen maakt. Zo zei Trump in een video over vrouwen ‘grab them by the pussy’ en ook zei hij “Het doet er niet toe wat de media over je schrijven, zolang je jong bent en over een mooie kont beschikt.”
Volgens Ivanka vergroot de media de uitspraken van Donald Trump uit, en is hij geen vrouwenhater. De zaal reageerde door hard boegeroep en gelach.

Emojis

Merkel hoopt dat het interview met een bekende Duitse YouTuber haar meer stemmen van jongeren oplevert bij de verkiezingen volgende maand. Naast feminisme ging het gesprek ook over Emojis. De favoriete emoji van Merkel is de ouderwetse smiley, en heel soms een smiley met een hartje erbij.

Tags

ANGELA MERKELFEMINISMEKONINGIN MAXIMA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck