Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht “op alleen efficiëntie en doelmatigheid”. Een overheid hoort juist ook “dienstbaar en dichtbij” te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). De drie adviesraden constateren dat de overheid te weinig aandacht heeft voor regio’s met problemen. Inwoners voelen zich niet gezien en niet begrepen, hebben het gevoel dat de overheid er niet voor hen is en niets doet om ze te helpen. De overheid steekt vooral geld in de grote steden.

“Het gaat pas goed met Nederland als het overal in Nederland goed gaat”, aldus de minister. “Dit rapport stelt dat er door beleidskeuzes van de overheid te grote verschillen zijn ontstaan tussen hoe goed het gaat met regio’s. Dat kan nooit de bedoeling zijn.” Voor de zomer komt het kabinet met een uitgebreide reactie.

Overgangsperiode

Bruins Slot kreeg het rapport uitgereikt in het Drentse dorp Veenhuizen, aan de grens met Friesland. In haar toespraak verwees de minister naar de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen eerder deze maand. In elke provincie kreeg de BoerBurgerBeweging de meeste stemmen. Bruins Slot noemt dat een signaal uit de samenleving. “Veel mensen vinden dat de overheid onvoldoende naar hen luistert en twijfelen aan haar vermogen om de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken. We mogen niet doof zijn voor dit signaal.”

Volgens de CDA-minister zit Nederland in een overgangsperiode “onderweg naar een andere manier van denken en werken”. Ze zegt dat de overheid zich moet laten leiden door “dienstbaarheid, responsiviteit en rechtvaardigheid”, en dat daarom 900 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid van regio’s.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie