Ministerie: snelwegblokkades zijn over de grens, ga in gesprek

Door:
27-07-2022

DEN HAAG (ANP) – Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat de boerenacties rond verschillende snelwegen te ver gaan. “Protesteren mag maar binnen de grenzen van de wet. Dat is dit niet. Dit is ook niet de manier om met elkaar verder te komen”, laat een woordvoerder weten. Het ministerie vindt dat de boeren beter om de gesprekstafel kunnen komen.

Boeren hebben op een aantal plekken in vooral het midden en het oosten van het land met mest, puin, tractorbanden en (brandende) hooibalen de weg versperd. De verwachting is dat het uren zal duren voordat de wegen weer zijn vrijgemaakt. Daar heeft het ministerie moeite mee.

Vertegenwoordigers van boeren hebben dinsdag nog een uitnodiging gekregen van Johan Remkes, die moet bemiddelen tussen de overheid en de boeren, merkt de woordvoerder op. “Kom daar op gesprek, dat is de plek om zorgen, ideeën en suggesties te delen en met elkaar verder te komen.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is ook kritisch. “Demonstreer, voer actie, spreek je uit, maar hou het rustig, houd je aan de regels en de wetten die gelden.” Het blokkeren van wegen hoort daar volgens een woordvoerder niet bij. “Dit kan ernstige gevolgen hebben. Dan heeft de politie geen keuze dan waar mogelijk in te grijpen, desnoods achteraf.”

 

ANP

 

 

Meer DenD