Mislukt Kamerlid Ybeltje zegt VVD-lidmaatschap op

Door: DitjesDatjes
26-09-2017

Voormalig VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes, die een boekje heeft open gedaan over intimidatie en intriges in de partij van premier Mark Rutte, heeft inmiddels haar VVD-lidmaatschap opgezegd.

Ze heeft sympathie voor de partij Forum voor Democratie van Thierry Baudet (‘dan kom je toch bij ons’), maar blijft voorlopig partijloos.

De voormalige backbencher van de liberalen deed er gisteren na de presentatie van haar onthullende boek over de interne omgang in haar partij nog een schepje bovenop door nog meer vuile was buiten op te hangen.

Gisteren op Radio 1 in een interview met Tijs van den Brink citeert ze uit een vertrouwelijk functioneringsgesprek. Berckmoes vertelt ze hoe ze werd bejegend in dat gesprek door VVD-fractiezvoorzitter Halbe Zijlstra.

Ybetje (spreek uit IJBELTJE): ,,Dat was het eerste gesprek, eind 2013. Ik was al bijna twee jaar Kamerlid. Dat zou een leuk gesprek worden. Daar zaten keurige mensen. Voorzitter Henri Keizer en de vice-fractievoorzitter. Halbe Zijlstra begon: ‘Nou moet je me toch eens vertelen hoe je in Godsnaam in de Tweede Kamer terecht ben gekomen. Ik dacht dit geloof ik niet. Hij lachte daar heel ongemakkelijk bij. Ik dacht: Hee, wat zeg je nou. Dit is een Griekse tragedie. Niemand van de mensen die daarbij waren, riepen hem tot de orde.”

Het ex-Kamerlid overweegt voorlopig nog geen lid te worden van een andere partij. Ze schetst wel dat ze heel gemakkelijk de Kamer voor de VVD was binnengespoeld. Op een gegeven moment was ze zelfs een Kamerlid zonder portefeuille en kwam ze in aanvaring met de machtige afdeling Voorlichting van de VVD. Volgens haar draait bij de VVD alles om beeldvorming en niet om de inhoud.

Boek open

Meer DenD