Nederlandse belangenvereniging acteurs: begrip voor staking in VS

Advertentie
De Nederlandse belangenvereniging voor acteurs, ACT, begrijpt dat de collega’s in Hollywood het werk neergelegd hebben. Ook in Nederland wordt druk gewerkt aan regelgeving rond inkomsten uit werk voor streamingdiensten, alsook de invloed van kunstmatige intelligentie op het werk. De ACT hoopt er hier met gesprekken uit te komen.
“Wij proberen onder meer voor elkaar te krijgen dat streamingdiensten verplicht zijn om ons mee te nemen in de betalingen als zij een productie doorverkopen aan het buitenland of gaan herhalen”, zegt bestuurslid Maxime Vandommele. “Streamingdiensten scheppen veel winst, maar dat wordt in de meeste gevallen niet met ons gedeeld en dat moet anders.”
Ook de rol van kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd, wordt in rap tempo groter. “AI kan zijn vrije gang gaan met stemmen en beelden. Het kan zomaar zijn dat mijn gezicht met een andere neus erop gebruikt wordt voor iets waar ik niet in gespeeld heb, en ze hoeven mij niet eens in te lichten. Angstaanjagend”, vindt Vandommele, die zelf ook als acteur werkt. “Die angst en emotie herkennen wij wel vanuit Amerika. We worden onteigend van iets wat ons eigen maakt. We willen dat hier regels voor komen.”
Amerika
Met enkele andere partijen, waaronder Stichting NORMA, zit ACT daarom aan tafel in Den Haag. Ze hopen er “voor het einde van het jaar” uit te komen.
Donderdag legden de leden van de Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA het werk neer. De acteurs besloten te staken nadat de onderhandelingen met grote studio’s over inkomsten van streamingdiensten en het gebruik van AI in films waren stukgelopen. In de praktijk betekent de staking dat vrijwel alle Amerikaanse film- en televisieproducties stil komen te liggen.
BuzzE