Nederlandse Escher-film succesvol in Amerikaanse ‘bioscopen’

Door: DitjesDatjes
19-02-2021

De Nederlandse documentaire over de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher oogst veel succes na de release in de Verenigde Staten. De film zou in eerste instantie begin dit jaar in de Amerikaanse bioscopen uitkomen. Maar door de coronacrisis is Escher: Het oneindige zoeken nu te zien via ‘virtuele filmzalen’ van arthousebioscopen in tientallen steden.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Naarmate de pandemie vorderde, hebben theaters hun eigen platforms opgezet waar klanten kaartjes kunnen kopen om de film op deze virtuele manier te bekijken”, stelt regisseur Robin Lutz. “Er zijn inmiddels meer dan honderd bioscopen die de film in de VS draaien.”

Eerder was Escher: Het oneindige zoeken ook al te zien in Duitsland, Italië en Japan. De film was twee jaar geleden in de Nederlandse bioscopen te zien en won onder meer een Kristallen Film voor het grote aantal bezoekers.

Brieven en dagboeken

Lutz stelde de film samen aan de hand van teksten uit brieven, artikelen, dagboeken en lezingen van en over Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Op deze manier vertelt Escher bijna een halve eeuw na zijn dood zijn levensverhaal. Verder maken 3D-animaties ondertussen Eschers fantastische gedachten en onmogelijke werelden in zijn prenten inzichtelijk.

Eerder maakte de regisseur documentaires over onder meer de filosoof Spinoza en de verdwenen Haagse bioscoop Metropole.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD