Nederlandse onderzoekers aan de slag met corona medicijn

vrijdag 15 mei
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH 

RIVM: Aantal overledenen: +28. Aantal opnames: +27. Aantal besmettingen: +270. Aantal bezette IC-bedden: 410 (-22)

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.258.666. Aantal doden: 294. Coronavirus in 216 landen. (WHO).

Alarm van het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control an Prevention) over een dodelijke coronavariant die voorkomt bij kinderen, MIS-C(Mulitisystem Inflammatory Syndrome in Childeren). In 19 Amerikaanse staten is MIS-C gesignaleerd. In New York overleden drie kinderen aan de symptomen die gerelateerd worden aan de Kawasaki-ziekte. Ziekenhuizen worden verzocht om verdachte gevallen meteen te melden. (NBC)

Tachtigers blinde vlek bij coronavirus. Hoogbejaarden die Covid-19 hebben, vertonen vaak andere symptomen dan jongere patiënten. Artsen werden daardoor op het verkeerde been gezet. Aldus prof. Olde Rikkert (Ouderengeneeskunde). ‘Alsof we twintig jaar terug gingen in de tijd en niets van geriatrie wisten.’ Naarmate de leeftijd oploopt, worden de vaten nauwer, pompt het hart minder goed, stroomt het bloed minder snel en slijten organen en onderdelen zoals hersens en gewrichten. Het afweersysteem werkt minder goed bij ouderen. „Alle vaccintests worden gedaan op vijftigers! Dát zijn de mensen die zich melden voor onderzoek. Als je iets langer de tijd neemt en ook test op tachtigers krijg je misschien een vaccin waar ouderen baat bij hebben. Maar het moet snel, snel.’ (NRC)

Reisorganisatie Corendon stopt per direct met het aanbieden van een sneltest op antistoffen tegen het coronavirus. Volgens VWS ging Corendon ‘dubieus’ te werk. ‘We zouden nooit mensen op basis van zo’n sneltest op vakantie laten gaan’ aldus CEO Van der Heijden. (Telegraaf)

‘Bewust besmetten met corona voor vaccintest komt dichterbij’. De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) sluit een Nederlandse blootstellingsstudie naar het coronavirus niet bij voorbaat uit. ‘Maar dergelijke studies moeten aan strenge eisen voldoen’, zegt vz Van Gerven. Wellicht alleen bij jongvolwassenen, omdat kans op ernstig ziekteverloop klein is. ‘Te riskant’, reageert virologe Koopmans. (FD)

Viroloog De Jong (Amsterdam UMC): Besluit sportscholen ‘goed verdedigbaar’. Sportschoolhouders zijn woedend dat ze pas op 1 september mogelijk weer open mogen. ‘Je ademt heel heftig tijdens het sporten.’ ‘Een sportclub is natuurlijk een gesloten omgeving, dus dan blijven die druppeltjes ook wat beter hangen’

‘150.000 tot 200.000 hartpatiënten missen juiste zorg door coronacrisis’. (AT5)

Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) slaat alarm op basis van rapport van Gupta Strategists. Cardiologen waarschuwen dat bij nieuwe uitbraak niet nog eens alle reguliere zorg op een laag pitje kan worden gezet. (NRC)

WHO: versoepel van de coronamaatregelen niet te snel. ‘Veel landen willen graag de verscheidene maatregelen verlaten, maar onze aanbeveling blijft dat elk land het hoogst mogelijke niveau van alertheid moet hanteren.’ Aldus DG Tedros van de WHO.

Mathilde
Belgische koningin Mathilde bezoekt dak- en thuislozenrestaurant.

MEDICIJNEN

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) en Erasmus hebben goede hoop dat ze een medicijn (gebaseerd op antilichaam overgebleven van eerder onderzoek naar SARS en MERS) tegen Covid-19 hebben gevonden. Onderzoeksleider Bosch: In het meest gunstige scenario: binnen zes maanden aan patiënten toegediend. ‘Maar dan moet alles wel gaan zoals we willen.’ Volgens onderzoeker is het medicijn ook toepasbaar als voorbehandeling met antistof zodat patiënten worden beschermd als ze worden blootgesteld aan het virus. Patent blijft bij onderzoekers, 2 a 3 farmaceuten willen geld steken in onderzoek. (o.a. NOS)

De Amerikaanse FDA stelt dat de Abbott Covid-19 test onbetrouwbaar is. De test, onlangs door president Trump aanbevolen, wordt gebruikt in veel ziekenhuizen in de VS. Binnen 5 tot 13 minuten wordt het resultaat zichtbaar. NYU Langone Health maakte bekend dat in de helft van de gevallen de test afweek. (NBC)

‘Voor iedereen een vaccin’. Oproep 135 prominenten om een ‘volksvaccin’ te ontwikkelen tegen het coronavirus. ‘We kunnen ons niet veroorloven dat monopolies, rauwe concurrentie en kortzichtig nationalisme een belemmering vormen.’ Aldus de briefschrijvers, onder wie ook ex-premier Balkenende. (NRC)

‘Onze missie: de hele wereld een vaccin’. Aldus plv. Directeur Kristensen van Cepi. Fondswervend instituut wil coronavaccins gelijkwaardig monidaal distribueren. Nederland maakte €50 miljoen over. ‘We onderkennen dat alle overheden een plicht hebben om hun burgers te beschermen. Maar uiteindelijk kan alleen een mondiale aanpak het virus verslaan. Zelfs als de VS de hele bevolking vaccineren, is dat niet genoeg om de economie te herstellen als elders steeds weer uitbraken zijn. Het zou geen gevecht tussen landen of tussen fabrikanten moeten zijn, maar een gevecht tégen het virus.’ (NRC)

Middelbare scholen vrezen problemen bij handhaven van 1,5 meter maatregel. Scholen worstelen met de ‘routing’ in de scholen en de klassen. Volgens schooldirecteur Macke kan het alleen slagen met een ‘positieve benadering’. Helft scholieren hebben er inmiddels geen zin meer in, aldus peiling van LAKS. (Telegraaf)

Amerikaanse Moderna start met testen op mensen van coronavaccin. Neal Browning (46), werkzaam bij Microsoft, eerste kandidaat. (Wired.com)

Pauw
Jeroen Pauw stopt ondanks succes in juli weer bij Op1.

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Procedurefouten bij coronabekeuringen. Deel van de boetes zal niet worden geïnd. Het OM keurt een deel van de uitgeschreven boetes af omdat boa’s en agenten niet altijd de noodverordening bij hun proces-verbaal voegen. (NOS)

Familierecht-Advocaten: Ex-partners trachten omgangsregeling te ontwijken. Vrees dat kinderen van gescheiden ouders besmet raken met corona. ‘Corona is, tenzij er sprake is van ziekte of besmetting, geen excuus voor de ene ouder het kind niet bij de andere ouder op bezoek te laten gaan’, aldus advocaat mr. Raap. (Telegraaf)

PvdA-leider Asscher wil ontslagboete handhaven: ‘Ongeclausuleerde massaontslagen willen we toch allemaal niet?’ VNO-voorman De Boer: ‘Crisis gaat langer duren en dieper.’ ‘Wij willen dat de bestaanszekerheid zo goed mogelijk wordt gediend.’ (Op1)

RIVM-advies voor singles: één ‘seksbuddy’ is oké. ‘Hoe meer mensen u ziet, hoe groter de kans op (het verspreiden van) het coronavirus.’ (RTL)

Oost-Brabant en Noord-Limburg willen actie: Veeteelt, industrie en verkeer vergroten risico’ angst voor meer coronadoden door hoge uitstoot. In dit gebied 40% coronadoden. Immunoloog Ger Rijkers pleit voor extra bescherming voor de bevolking in deze regio, bijvoorbeeld in de vorm van mondkapjes. (AD)

Duits voetbal begint weer dit weekeinde. Heimwee naar volle stadions. Nederlands betaald voetbal niet voor 1 september, aldus KNVB-directeur Gudde. Problemen met eerste interland Nederland-Polen in september. Kan er getraind worden? (o.a. AD)

Oproep directeur DSM Nederland Schippers aan Nederlands bedrijfsleven om ‘te helpen’ in coronacrisis. ‘Als je expertise hebt waar behoefte aan is, help’. DSM produceert o.a. mondkapjes en gel en verkoopt tegen kostprijs. Bij NS wordt voedingapparatuur voor ziekenhuizen gemaakt door medewerkers in hun vrije tijd. (Op1)

Maxima
Máxima bezoekt woonzorgcomplex voor verstandelijk beperkten.

ECONOMIE

KLM betaalt nu ook terug. Vanaf gisteren keuze tussen geld of voucher voor geannuleerde vlucht. Consumenten hebben €3 mld. tegoed. Het bedrijf is zonder steun technisch failliet. Mogelijk krijgen vouchers ‘extra waarde’ om een run op geld te voorkomen. (Telegraaf)

Supermarkten denderen door. De omzet van de Nederlandse supermarkten was vorige week met ruim €907 mln. nog altijd ‘behoorlijk hoog’. Aldus onderzoeksbureau IRI. Ook hogere omzet dankzij Bevrijdingsdag en Moederdag. (AD)

Ook sekswerkers willen weer aan de slag. Volgens SekswerkExpertise kan dat veilig met 1,5 meter afstand, mondkapjes en plexiglas. Geen overheidssteun voor de sekswerkers en uitgezonderd van andere contactberoepers. (RTL)

NS-topman Van Boxtel: ‘Er liggen zware jaren voor ons’. ‘We verliezen onwaarschijnlijk veel geld, er komt eigenlijk niets meer binnen terwijl de kosten gewoon doorgaan’, aldus Van Boxtel. (Op1)

Zorgen over 1,5 meter bij strandtenten. Ook min. Grapperhaus (Justitie) stelt dat vast in Noordwijk aan Zee, maar roept burgemeesters, horeca en handhavers tot een goede oplossing te komen. (AD)

Aantal vacatures maakt grootste duik ooit. Eind maart 2020 waren er 226.000 vacatures, ruim 60.000 minder dan eind 2019. Aldus het CBS. ‘Dit voorspelt weinig goeds’, aldus Van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. (NOS)

‘Coronacrisis drukt vraag naar bouwmaterialen.’ Enquête: daling 25%. Aldus bouwmaterialenindustrie NVTB. (FD)

Partnertoets voor zzp’ers bij tweede steunoperatie. Wie kan terugvallen op het inkomen van de partner kan vanaf volgende maand geen coronasteun meer aanvragen. Strengere voorwaarden Tozo-regeling. (FD, AD)

FIOD opent de jacht op vele coronafraudeurs. ‘Kwaadwillenden zien corona als een verdienmodel”, aldus FIOD-teamleider Suijkerbuijk. Grof geld vragen voor mondkapjes, maar ook fraude met de €4.000 steunmaatregelen zijn onderwerp voor onderzoek. (Telegraaf)

Zomervakantie

BUITENLAND

‘Amerika heeft recht op de waarheid’. Dr. Bright, voormalige directeur van het Amerikaanse vaccininstituut en klokkenluider, verzette zich tegen aanprijzen anti-malariamedicijn en vertrok. In een hoorzitting bij het Amerikaanse Congres over VS-beleid: geen masterplan, waarschuwingen corona in de wind geslagen etc.: ‘Amerika gaat zwartste winter in jaren tegemoet’. Trump (‘een ontevreden werknemer’) veegt de vloer aan met Bright in een tweet. (o.a. CNN, NYT etc.)

Na nieuwe uitbraak wil Wuhan alle 11 miljoen inwoners testen op corona. Binnen een week tests. (Radio 1)

Al 3 miljoen coronatesten uitgevoerd in Duitsland. 197.000 positief, meldt het Robert Koch-Institut (RKI). Ook Duitsers met milde symptomen komen in aanmerking voor een test. (NOS)

Rusland raakt grip kwijt op corona, het land is in crisis. Beademingsapparaten vliegen in brand (6 doden en vergiftiging door verbrandingsresten in zuurstofslangen). Totaal nu 242.000 besmettingen. Grote twijfels over het lage aantal gemelde doden. President Poetin laat veel over aan de regio’s. Hij worstelt met de crisis en komt met halfslachtige verklaringen volgens critici. (AD)

Trump dreigt relatie met China helemaal te verbreken ivm corona. President, in een interview met Fox News, vindt dat China te weinig heeft gedaan om verspreiding te voorkomen en verantwoordelijk is voor de uitbraak in VS. (RTL)


COMMENTAREN KRANTEN

De Telegraaf: Bij alle terechte pogingen om de luchtvaartindustrie van de ondergang te redden zijn de belangen van de consumenten teveel uit het oog verloren. Onder de gedupeerden zitten mensen die door de crisis hun baan of bedrijf kwijt zijn.

AD: Nu komt het aan op het verstand van de consument. Heeft die het geld echt nú nodig? Hij heeft er recht op, dat is gelukkig weer helder. Maar niet van elk recht hoef je gebruik te maken.

NRC: Als de overheid moet kiezen waarmee de maatschappij het meest is gediend, dan is dat met steun aan de breedtesport. Bewegen is voor mensen van levensbelang, terwijl amateurverenigingen daarnaast ook in belangrijke mate bijdragen aan de sociale cohesie in de samenleving.

FD: Rutte slaat de plank mis met vliegvouchers. Een appel op reizigers om waar mogelijk voor vouchers te kiezen, is evenzeer op zijn plaats. Maar maak die vouchers dan ook aantrekkelijker, zoals de Commissie wil.

Tags

ASSCHERCBSCORONA VANDAAGCOVID-19RUTTESUPERMARKTENTRUMPVACCIN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck