Nederlandse producent nog in race voor Oscar

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

AMSTERDAM – De Nederlandse inzending Layla M. is afgevallen in de race om de Oscar voor beste buitenlandse film. Maar toch maakt er nog een Nederlandse producent kans op het beeldje dit jaar.

Producent Oak Motion Pictures is medeverantwoordelijk voor The Wound, de inzending van Zuid-Afrika dit jaar. Het drama behaalde verrassend genoeg de laatste negen kanshebbers op de shortlist. De film werd gedraaid door de Nederlandse cameraman Paul Ozgur (Prins) en is mede gefinancierd door het Hubert Bals Fonds en het Nederlands Filmfonds.

The Wound vertelt het verhaal van de jeugdige fabrieksarbeider Xolani (muzikant Nakhane Touré), die naar het platteland terugkeert om zich met een stel andere tienerjongens ritueel te laten besnijden, maar vervolgens met de stadsbewoners in conflict komt.

Homoseksualiteit

“Regisseur John Trengrove en de hoofdproducent hebben de afgelopen weken heel hard in Los Angeles hun best gedaan om de film onder de aandacht te krijgen”, stelt producent Trent van Oak Motion Pictures. “Het helpt ook dat onze film in première is gegaan op het grote Amerikaanse festival Sundance. Dat is een prima plek om wat eerste buzz te creëren voor interessante titels. De verhaal viel op omdat het twee taboes aansnijdt: besnijdenis en homoseksualiteit.”Trengrove werd geboren in Johannesburg en is afgestudeerd aan de Universiteit van New York. Zijn veelgeprezen miniserie Hopeville kreeg nominaties voor een Rose d’Or en International Emmy Award. De film is in zijn geheel in Zuid-Afrika opgenomen met een uit Xhosa-mannen bestaande cast die alleen in dialect spreekt.

Arti Film

The Wound is aangekocht door de Nederlandse distributeur Arti. Het is nog niet bekend wanneer de film in Nederland in de bioscopen te zien is.

De grootste kanshebber in de categorie beste buitenlandse film lijkt de Zweedse tragikomedie The Square te zijn, over een museumconservator die een bijzondere expositie organiseert. De film won eerder ook al de Gouden Palm en zes European Film Awards.

 

BuzzE

 

 

Tags

OSCARPRODUCENT

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck