Noorse prinses trouwt haar sjamaan!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Haar huwelijk met schrijver/kunstenaar Ari Behn liep op de klippen. Daarna was het de Amerikaanse sjamaan Durek Verrett die de Noorse prinses Märtha Louise weer deed geloven in de liefde. Deze zomer beloven ze elkaar eeuwige trouw.

Op 31 augustus 2024 is het zo ver. In het Noorse dorpje Geiranger in de provincie Møre og Romsdal zullen die dag de bruiloftsklokken luiden voor prinses Märtha Louise en Durek Verrett. De 52-jarige dochter van koning Harald en koningin Sonja leerde Durek vijf jaar geleden kennen tijdens een spirituele sessie bij hem thuis. Cupido schoot raak. ,,Mijn dagen zijn vol liefde. Ik heb zoveel geluk dat ik jou in mijn leven heb en dat ik het grotere geheel zie”, merkte Märtha Louise onlangs op. Voor Durek was de romance naar eigen zeggen geen verrassing. Hij liet de prinses weten: ,,Het stond al voor onze geboorte in de sterren geschreven dat wij elkaar zouden ontmoeten.” En: ,,Mijn moeder zei toen ik klein was al dat ik zou trouwen met een prinses uit Noorwegen.” Zijn 79-jarige moeder, Veruschka Urquhart, noemde die uitspraak overigens ‘pertinente onzin’.

Met engelen

De drie jaar jongere Durek is een sjamaan; hij claimt te kunnen communiceren met geesten. Durek zegt dat hij de zesde generatie is in een familie van sjamanen en beweert dat hij het verouderingsproces kan omkeren. Dit zijn uitspraken die menig Noor de wenkbrauwen doen fronsen. In het verleden is hij aangeklaagd voor fraude en heeft hij een jaar in de gevangenis gezeten in de VS. Zijn ex-vriend – Durek is biseksueel – noemde hem een sekteleider. Dat Märtha Louise op hem viel, is minder opmerkelijk dan het misschien lijkt. Ook zij beweert al langere tijd dat zij over telepathische krachten beschikt en met engelen, geesten en dieren kan praten. De twee gingen al snel samen op tournee, onder de naam ‘De prinses en de sjamaan’. Het Noorse koningshuis was daar niet gelukkig mee en eind 2022 legde Märtha Louise haar officiële functies neer. Overigens ontkent ze dat ze dat deed onder druk van het paleis. 

Racisme 

Het paar krijgt veel kritiek, maar volgens henzelf speelt er iets anders mee waardoor mensen misprijzend reageren. Durek: ,,Ik denk dat veel mensen geen zwarte man in een koninklijke familie willen zien. Dat is echt een gigantisch ding. Bovendien is Märtha een vrouw. Het is anders wanneer een man kiest voor een vrouw-van-kleur, omdat hij een man is. Maar als een prinses een man-van-kleur kiest? Dat is nooit eerder voorgekomen en dus kunnen mensen er moeilijk mee omgaan.” Ook Märtha Louise vermoedt dat racisme een rol speelt in de wijze waarop ze worden bejegend: ,,Mensen die tegen mij heel vriendelijk zijn, draaien zich dan om naar Durek en gedragen zich dan vreselijk. Er wordt aangenomen dat Durek geen goed mens is, maar iemand die mij manipuleert en financieel zal uitbuiten. Het is allemaal zoveel erger dan ik dacht.”

Verschrikkelijk

Märtha Louise en Durek Verrett zagen beiden eerder een relatie stuklopen. Zij was in 2002 getrouwd met kunstenaar en schrijver Ari Behn, met wie ze drie kinderen kreeg: Maud, Leah en Emma. In 2017 kondigde ze hun scheiding aan: ,,Het is onuitsprekelijk triest voor ons beiden te ontdekken dat we niet meer samen verder kunnen. We zijn uit elkaar gegroeid. We beëindigen het huwelijk maar blijven samen in het ouderschap.” Op 13 mei 2019 liet ze weten dat ze een nieuwe liefde had gevonden, maar dat prille geluk werd kort daarna overschaduwd door verschrikkelijk nieuws. Nog datzelfde jaar stapte Ari Behn uit het leven. Hij was 47 jaar. Geschokt liet de prinses weten: ,,Ik ben intens verdrietig dat je nooit echt hebt begrepen hoezeer je geliefd was, Ari.”

Veel kritiek

Net als Durek Verrett nu, was Ari Behn destijds ook een vreemde eend in de koninklijke bijt. Hij rookte wiet, toonde graag zijn tatoeages, droeg een oorring en ging in zijn reality-tv-programma gekleed in vrouwenkleren. Durek, geboren in Californië, is een voormalig model dat vandaag de dag de kost verdient met het communiceren met geesten, het doen van voorspellingen en ‘genezingen’ (onder andere kanker). Zijn beweringen leiden tot veel kritiek. Zo ook de pikante uitspraken die hij deed over zijn privéleven, bijvoorbeeld dat hij en Märtha Louise drie á vier keer per dag seks hebben. Dat laatste is overigens met een korreltje zout te nemen, want hij woont nog met zijn dochter in Los Angeles, terwijl zij met haar drie dochters in Noorwegen verblijft.

Zielsverwant

Märtha Louise en haar ‘zielsverwant’ zouden aanvankelijk van plan zijn geweest om na de huwelijksvoltrekking in de VS te gaan wonen. Inmiddels is dat weer anders. Volgens Durek is het voor de dochters van Märtha Louise beter als ze zich voorlopig in Noorwegen vestigen. Hij: ,,Märtha en ik zijn het altijd met elkaar eens geweest dat de kinderen voorgaan. De carrières van de kinderen zijn hier echt aan het ontwikkelen, dus het zou niet logisch zijn om ze mee te nemen naar Los Angeles. Ik wil daar zijn, waar het ’t best is voor de kinderen en voor Märtha.”

Op afstand

Koning Harald en koningin Sonja doen voorkomen alsof ze erg ingenomen zijn met het huwelijk. Koning Harald: ,,We kijken ernaar uit.” Ook kroonprins Haakon laat zich diplomatiek uit: ,,Ik wil benadrukken dat ik van mijn zus hou en dat ik Durek waardeer. Het was heel spannend om hem te leren kennen. We zijn in veel opzichten verschillend, dat maakt het interessant om bij hem te zijn.” Haakon benadrukte eerder dat hij warme herinneringen bewaart aan zijn zus: ,,We konden over alles met elkaar praten en hadden vrijwel nooit ruzie.” Maar als toekomstige koning zal Haakon het vermoedelijk ook niet erg vinden als zijn zus straks alsnog naar de VS verhuist. Een niet onomstreden sjamaan als zwager heb je waarschijnlijk toch liever op enige afstand. 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck