NPO: Ongehoord bleef ook in overleg steeds de rand opzoeken

Advertentie
Ongehoord Nederland deed het afgelopen jaar volgens de NPO niet of nauwelijks zijn best om goed samen te werken of verbeterpunten echt aan te pakken. Dat stelde Paul Doop van de raad van bestuur van de NPO woensdag tijdens een hoorzitting over de tweede sanctie.
“Het was een patroon dat ON! de rand opzocht, en als anderen daarop reageerden, werd gezegd: die anderen willen niet met ons samenwerken”, legde Doop uit aan de adviescommissie die zich buigt over de sanctie. De commissie kwam samen nadat ON! bezwaar had aangetekend tegen de tweede sanctie. ON! zelf was niet bij de zitting aanwezig. Volgens een woordvoerder waren de standpunten van de omroep duidelijk gemaakt in een bezwaarschrift.
Het gedragspatroon waar bestuurder Doop op wees, maakte het volgens hem vrijwel onmogelijk voor de NPO om met de omroep van Arnold Karskens samen te werken. De tweede sanctie was een laatste middel om ON! toch te bewegen om zich aan te passen en beter samen te werken binnen de regels van de NPO.
Grensoverschrijdend
“We hebben vele gesprekken gevoerd”, aldus Doop. “We bleven oproepen tot een opstelling die zou kunnen leiden tot het gezamenlijk vervullen van onze NPO-opdracht. En dat betekent dus: niet alleen maar de polarisatie en de confrontatie aangaan.”
Doop noemde ook uitzendingen van Ongehoord Nederland waarin de NPO werd vergeleken met Mao en Stalin. “Dat is wat mij betreft grensoverschrijdend en dat doe je niet wanneer je als omroep samenwerking beoogt”, stelde het bestuurslid. De adviescommissie gaat zich buigen over de zaak en geeft binnenkort haar visie aan de raad van bestuur. Daarna besluit de NPO of de tweede sanctie inderdaad wordt bevestigd.
Inmiddels ligt er ook een derde sanctie, omdat ON! volgens de NPO in haar uitzendingen onjuiste informatie blijft delen. De NPO heeft staatssecretaris Gunay Uslu gevraagd de voorlopige licentie van ON! in te trekken. Uslu is voornemens hier voor de zomer iets over te zeggen.
BuzzE