NPO Radio 4 laat stemmenorkest vrouwenkamp herleven

Door: DitjesDatjes
17-02-2020

Om het oorlogsleed in een Japans vrouwenkamp in Palembang op Sumatra draaglijker te maken, richtten dertig vrouwen daar in de Tweede Wereldoorlog een stemmenorkest op. NPO Radio 4 heeft van het bekendste werk van dit stemmenorkest een nieuw arrangement laten maken. “We hopen dat zoveel mogelijk mensen die van zingen houden dit Largo uit de 9e Symfonie van Antonin Dvorak instuderen, zodat zij het rond 5 mei mogelijk samen kunnen uitvoeren als grootste koor van Nederland”, aldus de klassieke muziekzender.

Het stemmenorkest op Sumatra ontstond doordat vrouwen in het Jappenkamp zich muziekstukken herinnerden, maar geen instrumenten hadden om ze uit te voeren. Daarom gebruikten ze hun stem als instrument en studeerden zo zeker 25 klassieke werken in. Van het bijzondere orkest is in 1997 de film Paradise Road verschenen met onder anderen Glenn Close en Cate Blanchett in de hoofdrollen.

Op nporadio4.nl/zingmee laat het Groot Omroepkoor vanaf maandag horen hoe het muziekstuk moet klinken. Op de site staan meezingversies en bladmuziek van de speciaal gemaakte bewerking van het Largo uit de 9e Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’. Er verschijnt ook elke week een nieuwe podcast over in de oorlog vervolgde musici.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD