Oliver Stone: geen probleem met kerncentrale in eigen achtertuin

Advertentie
De Amerikaanse filmregisseur Oliver Stone vindt het prima als er een kerncentrale in zijn achtertuin zou komen te staan. Dat zei hij maandag tijdens een persconferentie in Amsterdam over zijn nieuwe film Nuclear Now. De documentaire, waarin Stone ervoor pleit dat kernenergie de oplossing kan zijn voor klimaatverandering, draait vanaf donderdag in een aantal Nederlandse bioscopen.
Het grootste probleem met kernenergie, betoogt Stone in de film, is dat mensen niet goed weten wat het is. Die boodschap herhaalde hij tijdens de persbijeenkomst in theater Tuschinski. “Het negatieve sentiment over kernenergie is ontstaan door verwarring over het verschil tussen een kernbom en kernenergie”, zegt Stone. “Mensen hebben het idee dat een kerncentrale kan opblazen als een bom, als een soort Hiroshima, maar dat gebeurt niet. Het is een misvatting op een fundamenteel niveau.”
De 77-jarige filmmaker, bekend van films als Platoon (1986), Wall Street (1987) en Snowden (2016), baseerde de film op het boek A Bright Future van de Amerikaanse hoogleraar Joshua S. Goldstein. De film laat zien hoe kernenergie al halverwege de vorige eeuw in gebruik was als energiebron, maar door onder meer angst voor straling en vergelijkingen met kernwapens in populariteit afnam. Veel landen sloten hun kerncentrales en stapten over op fossiele brandstoffen, waarvan inmiddels bekend is dat de uitstoot slecht is voor het klimaat.
Achtertuin
In de film bezoekt Stone landen waar kernenergie nog volop in gebruik is, zoals Rusland en Frankrijk. In de Verenigde Staten spreekt hij met wetenschappers die een kleine kerncentrale ontwikkelden waarmee zo’n duizend woningen van energie kunnen worden voorzien. De centrales zien eruit als huisjes en zouden in woonwijken moeten komen te staan. Of Stone dat zelf zou zien zitten, wordt hem in Amsterdam gevraagd. “Natuurlijk wil ik dat zelf ook. Kernenergie is geen bom, het is je vriend!”, roept hij. “De enige voorwaarde is dat je er voorzichtig mee om moet gaan, en ik heb ook nooit anders beweerd.”
Met de film hoopt Stone dat het sentiment rond kernenergie verandert. Het is volgens de filmmaker de “schoonste, veiligste en snelste” energiebron ter wereld. Dinsdag laat hij de film zien in het Europees Parlement. “Het is gewoon zonde dat er in de aarde een kracht zit die amper wordt gebruikt. En wie zegt me dat er niet meer elementen in de aarde zitten die we kunnen gebruiken? De mens wordt slimmer en slimmer. Niet AI, maar onze hersenen doen onderzoek”, zegt Stone. “De toekomst is groter dan we denken.”
BuzzE