Olly Alexander schreef eenzaamheid weg met nieuw album

Door: DitjesDatjes
22-01-2022

Het werken aan een nieuw album heeft Olly Alexander van Years & Years op de been gehouden tijdens de coronalockdown. “Het was mijn uitvlucht en een heel goede afleiding”, zegt de Britse zanger in gesprek met het ANP. Het resultaat, Night Call, kwam vrijdag uit.

“Ik zat tijdens de lockdown in mijn eentje in mijn flat in Londen. Ik dacht: ik ga een album maken en ik ga heel productief zijn”, kijkt de 31-jarige Alexander terug. Toch ging dat minder makkelijk dan hij dacht. “Het was vooral in de eerste weken erg moeilijk. Ik woon alleen en dat is soms erg eenzaam.” Mede door corona werd het album ook heel anders dan hij oorspronkelijk had gedacht. “Ik ben terug naar de tekentafel gegaan en ben opnieuw begonnen. Ik wilde een andere weg inslaan.”

Voor de plaat liet Alexander zich inspireren door alle uitspattingen die hij op dat moment miste. “De mensen, intimiteit, uitgaan, dansen”, somt hij op. “Vastzitten in je flat is gewoon heel saai. Ik wilde daarom iets opwindends maken. Ik luisterde na It’s a Sin (waarin Alexander een hoofdrol speelde, red.) al veel naar 80’s en dansmuziek en ik wilde geen ballads. Toen ik dat had uitgevogeld wist ik hoe het album moest klinken en kwamen alle ideeën.”

Soloartiest

Night Call is de eerste plaat die Alexander alleen maakte. Vorig jaar maakten Mikey Goldsworthy en Emre Türkmen bekend dat zij de band hadden verlaten. Alexander besloot daarop door te gaan onder de naam Years & Years. “Het hoofdstuk Years & Years was nog niet af”, zegt hij daarover. “Ik wilde het nog niet loslaten. Ik schrijf al zo lang liedjes als Years & Years en ik ben nog niet klaar. Ik wil nog meer schrijven.”

Het is volgens Alexander ook fijn om te schuilen achter de naam Years & Years. “Het is fijn om mijzelf los te kunnen zien van Years & Years. De band is veel meer dan alleen mij. Ik weet ook niet zo goed hoe Olly Alexander de soloartiest zou klinken. Maar ik weet wel hoe Years & Years klinkt.”

Overweldigend

Dat Alexander nu echt alleen verantwoordelijk is voor Years & Years was in het begin wel lastig, geeft hij toe. “Ik zal eerlijk zijn: ik voelde me altijd al heel verantwoordelijk voor Years & Years, maar het was toch moeilijker dan ik dacht dat het zou zijn. Als groep hebben we het hier lang over gehad. Dus ik dacht dat ik voorbereid was, maar in realiteit was het anders. Ik dacht: ‘oh nee, hoe moet ik al die beslissingen maken, hoe ga ik dit doen?’ Er zijn zoveel keuzes , zoveel dingen waar je heen kan. Dat was overweldigend. Maar nu voel ik me goed. Het is een opluchting en ik voel me dankbaar.”

Alexander vindt zichzelf gegroeid als schrijver en artiest, als hij terugkijkt op ruim tien jaar Years & Years. “Alles is veranderd maar tegelijkertijd is er ook niets veranderd. Op persoonlijk vlak ben ik wel gegroeid. Als ik nu terugluister naar oudere nummers kan ik niet overal tevreden over zijn. Niet dat ik nu alles meteen goed vind, maar ik voel me wel veel meer op mijn gemak als artiest. Dat heeft een tijdje geduurd voordat ik daar was.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD