Olympische spelen in gevaar door virus: ‘Het hangt erom’

Olympische Spelen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Het Corona-virus is zo besmettelijk dat zelfs de Olympische Spelen in gevaar komen. De zomerspelen worden dit jaar in Tokio gehouden en honderdduizenden mensen zullen bij elkaar komen op een klein oppervlakte voor het evenement. Het is nog maar de vraag of het Olympisch Comité de Spelen door laat gaan.

Afgelaste festiviteiten

Het duurt nog vijf maanden voordat de Olympische Spelen beginnen en in het Chinese Wuhan neemt het aantal nieuwe besmettingen af, maar toch wordt er gespeculeerd over een canceling van het evenement. In Japan zijn 520 mensen besmet met het virus, dat makkelijk wordt overgedragen van mens op mens. Uit voorzorg zijn de festiviteiten rondom de verjaardag van de Japanse keizer Naruhito afgelast en ook mogen er geen bezoekers meer zijn paleis binnen. Daarnaast is ook de marathon van Tokio grotendeels afgelast. Alleen ongeveer 200 professionele renners mogen meedoen, maar de 38.000 amateurs moeten thuisblijven.

Contacten bij ambassade

,,Ik wil duidelijk maken dat we niet overwegen de Spelen niet door te laten gaan of uit te stellen”, zei de president van het Olympisch Comité vorige week. NOC*NSF, de Nederlandse sportkoepel, gaat er ook vanuit dat de Spelen gewoon doorgaan. ,,We hebben contact met mensen van het RIVM in Nederland die weer in contact staan met de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie, red.). Bovendien hebben we onze contacten bij de Japanse ambassade.” Ze houden alle ontwikkelingen dus goed in de gaten.

‘Het hangt erom’

Wie een stuk kritischer is, is Marion Koopmans. Zij is viroloog en staat de Wereldgezondheidsorganisatie bij in de aanpak van het virus. ,,Het zal erom hangen”, zegt Koopmans. ,,We zien nu weliswaar voor het eerst dat het aantal nieuwe besmettingen buiten de Chinese stad Wuhan afneemt. Maar dan nog duurt het zomaar een paar maanden voordat het virus echt weg is. Het blijft de vraag welke risico’s zo’n groot evenement met zich meebrengt. Die is nu nog niet te beantwoorden.”

Tags

CHINACORONAGEVAARJAPANOLYMPISCHE SPELENTOKYOVIRUSZIEK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie