Onbegrip voor bizar besluit NPO Het Dorp van Wim Daniëls te stoppen

Het Dorp moet verdwijnen.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Miljoenen Nederlanders genoten van het tv-programma van taalvirtuoos Wim Daniels en acteur Huub Stapel. Na twee seizoenen heeft de almachtige NPO, de baas van de publieke omroep, er genoeg van. De NPO heeft laten weten aan Wim Daniels dat er geen vervolg meer komt. Bedankt en tot ziens is de keiharde boodschap van Hilversum.

Acteur Huub Stapel (o.a. Flikken Rotterdam) en Wim Daniëls, succesvol schrijver van boeken over taal, reisden door Nederland op zoek naar de ziel van het dorp. De twee makers zijn zelf ook afkomstig van een dorp maar wonen nu in de stad. De laatste serie werd in het voorjaar van 2022 uitgezonden.

Gevoelige snaar

Ze raakten met hun lotgevallen een gevoelige snaar bij veel Nederlanders. Tijdens hun reizen op de motor met zijspan kwamen ze in dorpen als Zundert, Groede, Blaricum, Aarle-Rixtel en onder andere Bourtange. Het was smullen voor degenen die van nostalgie en van Nederland houden. Omroep Max zond het uit, maar is kennelijk niet in staat het programma te behouden.

,,Het dorp in het jongetje is nooit verdwenen”, aldus Stapel in een van de afleveringen. Eenderde van Nederland woont nog op het platteland. Het duo Stapel/Daniëls ging kriskras door Nederland op zoek naar het ware dorpsgevoel en de twee series waren bovendien doorspekt met prachtige beelden van het dorpsleven.

Sneuvelen

Waarom Het Dorp precies moest sneuvelen, is nog niet duidelijk. De NPO wil verjongen en inclusiever worden en daar worden programma’s voor ouderen (dát is tenminste het idee) het slachtoffer van. Kennelijk. Waarschijnlijk paste Het Dorp niet meer in de mix.

Wim Daniëls is teleurgesteld. ,,Vandaag heb ik te horen gekregen dat de NPO geen nieuw seizoen meer wil van Het Dorp”, aldus Daniëls op zijn Facebook. ,,Het was twee jaar lang een van de best bekeken programma’s op NPO1, met meer dat een miljoen kijkers per aflevering.”

Geschrokken

Meer dan anderhalf duizend Nederlanders reageerden geschrokken. Het onbegrijpelijke besluit van de NPO kan niet op begrip rekenen van de fans. Nu het nieuws via dit bericht van DenD bekend wordt bij een groot publiek zal er ongetwijfeld een storm van kritiek ontstaan.

Het waren nu juist Daniëls en Stapel die voortdurend op zoek waren naar het nog bestaande dorpsgevoel. Dat wordt steeds moeilijker omdat er steeds meer dorpen verdwijnen of opgaan in stedelijke agglomeraties. Het liedje Het Dorp van Wim Sonneveld is nog steeds een van de meest populaire liedjes onder Nederlanders. Het was geschreven op de melodie van La Montagne van Jean Ferrat door Friso Wiegersma.

Reacties

De reacties op het nieuws dat Het Dorp moet verdwijnen zijn niet van de lucht. ,,Weer typisch de ouderwetse omroepen. Heb je een programma met mooie kijkcijfers, moet het weer weg. Ze leren het ook nooit daar.”

,,Zo jammer, wij hebben genoten van de serie, zowel van jullie als van de prachtige dorpen. Juist in deze tijd goed om te laten zien hoe mooi ons eigen land is in plaats van van hot naar her te vliegen. Helaas, de klant is geen koning, als er zoveel naar gekeken wordt zou je zeggen dat ze zo’n succesprogramma zouden laten voortbestaan.”

,,Onbegrijpelijk! Er zijn nog zoveel dorpen met een verhaal. Heel erg jammer!!!”

Foto: Roland J. Reinders/Max

Tags

HUUB STAPELOMROEP MAXWIM SONNEVELD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck