‘Onderkoning’ Thom de Graaf wilde 10 jaar geleden voorzitterschap staatshoofd Raad van State nog afschaffen

Thom de Graaf blijkt draaikont|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Vice-voorzitter Thom de Graaf van de Raad van State, die vandaag prinses Amalia feestelijk welkom heette als lid van het hoogste adviesorgaan van het land, wilde 21 jaar en ook 10 jaar geleden het voorzitterschap van de Koning van de Raad van State nog volledig afschaffen. Hij kreeg toen nul op het rekest. In 2011, herhaalde De Graaf zijn standpunt aan de vooravond van de troonswisseling.

,,Het voorzitterschap van de Raad van State is een anachronisme van de bovenste plank dat zonder de geringste schade kan worden afgeschaft”, aldus De Graaf toen. Daarmee bedoelde hij dat hij het voorzitterschap van het staatshoofd achterhaald vond.

De stellige opinie van De Graaf, destijds fractievoorzitter van D66, over de rol van het staatshoofd als voorzitter van de Raad van State herhaalde hij in een publicatie in De Volkskrant van 30 augustus in 2011.

Warm welkom

Hierover vandaag geen woord. De ‘onderkoning’ van Nederland was uitermate vriendelijk en meelevend met prinses Amalia.

,,U zit nu op de stoel net naast die van de Voorzitter. Ooit zult u zelf daar zitten”, aldus de vice-voorzitter van de Raad van State nu tien jaar later. ,,Dat is maar een heel kleine afstand, maar staatkundig en mentaal een heel andere dimensie. Velen zullen u de komende jaren met raad en daad willen bijstaan, maar voor de raad, en zeker goede raad, moet u natuurlijk bij ons zijn, dat zijn wij aan onze naam verplicht!”.

Voorzitterschap

De Graaf pleitte als D66’er destijds voor de ‘modernisering’ van het koningshuis, waardoor de rol van het staatshoofd zou worden teruggebracht tot een louter ceremoniële functie. De Koning zou geen deel meer mogen uitmaken van de regering, er zou geen rol voor de Koning zijn weggelegd in de kabinetsformatie en de Koning zou geen voorzitter meer mogen zijn van de Raad van State. Hij riep destijds het kabinet op om zelf het initiatief voor de modernisering van het koningschap te nemen.

Geaccepteerd

De Graaf heeft (10 jaar later) kennelijk in zijn rol als vice-voorzitterschap de rol van de Koning als voorzitter van de Raad van State volledig geaccepteerd. Hij sprak de prinses hartelijk toe en ze kreeg een mooie vulpen cadeau.

De Graaf: ,,Met uw achttiende verjaardag treedt u ook een voor u nieuwe wereld binnen, die van de Raad van State waarin u nu krachtens onze Grondwet van rechtswege zitting heeft. Ook dit zal een ontdekking worden, maar gelukkig gaat u daar ruim de tijd voor krijgen.”

LEES HIER HET VOLLEDIGE OPINIESTUK VAN THOM DE GRAAF

Thom de Graaf op 30 augustus 2011:

‘Het voorzitterschap van de Raad van State is een anachronisme van de bovenste plank dat zonder de geringste schade kan worden afgeschaft. Dat de Koning in ons land deel uitmaakt van de regering is evenzo achterhaald.’

Tags

KONING WILLEM-ALEXANDERPRINSES AMLIARAAD VAN STATETHOM DE GRAAF

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie