Onderzoek: ‘Nederland prooi voor corona’

Door: Jessie Baltus
21-03-2020

Uit een onderzoek van het Amsterdam UMC en De Telegraaf blijkt dat Nederlanders nog wel een tandje bij kunnen zetten in de coronacrisis. Nederlanders zouden een ‘enorm gat’ in hun kennis hebben, of als de kennis wel aanwezig is, zouden Nederlanders zich er niet naar gedragen. Zo meldt De Telegraaf.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Jongeren knuffelen nog

Tachtig procent van de deelnemers aan het onderzoek zou bijvoorbeeld de handen niet lang genoeg wassen waardoor het virus gewoon blijft zitten. En ongeveer zeventig procent beseft zich niet volledig dat het virus zich ook kan nestelen bij aanraking van het gezicht. Vooral jongeren slaan de plank mis: zij knuffelen en schudden elkaars handen nog ongeveer vijf keer per dag! Nederland zou daarmee een ‘prooi voor corona’ zijn.

Belangrijkste wapen

Het onderzoek is gedaan door Leonard Hofstra en Hamza Yousuf. Op Telegraaf.nl vertellen zij: „Nederland is een prooi voor corona door slechte hygiëne. In de afwezigheid van een vaccin of medicijn tegen corona, is het verbeteren van gedrag ons belangrijkste wapen tegen het virus.”

Nagelbedden en polsen

Goed nieuws is er ook. Uit het onderzoek blijkt tevens dat bij hoesten en niezen al grotendeels de elleboog of papier wordt ingezet. Handen wassen is echter weer een kritiek punt: zo zou 75 procent niet op alle aanbevolen plekken wassen! Wat mensen vooral vergeten zijn de polsen en de nagelbedden, is te lezen op Telegraaf.nl. En slechts een derde van de deelnemers aan het onderzoek zou de handen lang genoeg wassen.

Laatste nieuws over de coronacrisis lezen? Bekijk de laatste updates hier.

Meer DenD