Ook Monteiro en Spaaij tekenen manifest

AMSTERDAM – Steeds meer kunstenaars en artiesten sluiten zich aan bij een manifest dat zich keert tegen de zogenoemde Nashville-verklaring. In dat omstreden document, dat is ondertekend door protestantse predikanten en politici, wordt betoogd dat homoseksualiteit iets is dat kan worden genezen en dat het huwelijk alleen een verbintenis tussen man en vrouw kan zijn.

Eerder tekenden onder anderen Glennis Grace, Richard Groenendijk en Vajèn van den Bosch al de Verklaring Van Liefde die een statement wil maken tegen het anti-LHBT-document. Inmiddels hebben ook onder anderen Antje Monteiro, William Spaaij, Alfred van den Heuvel, Tony Neef, Soy Kroon, Stanley Burleson, Henk Poort, Johnny Kraaijkamp, Lone van Roosendaal en Flip van Duijn zich hierbij aangesloten.

De Nashville-verklaring werd in 2017 opgesteld in Amerika, maar afgelopen zondag werd een Nederlandse vertaling gepubliceerd. Het manifest leidde tot veel ophef; talloze politici, prominenten en gemeenten hebben zich nadrukkelijk tegen de verklaring uitgesproken. Ook het kabinet heeft de suggestie dat LHBT niet zichzelf zouden mogen zijn verworpen; minister Ingrid van Engelshoven sprak van “een stap terug in de tijd”.

In de Verklaring Van Liefde, die dinsdag is gepubliceerd op Liefde.one, spreken kunstenaars en artiesten zich uit vóór de liefde en tegen het veroordelen van mensen die anders zijn. Meer dan zeshonderd mensen hebben het manifest inmiddels getekend.

Het attest is een initiatief van schrijver Dick van den Heuvel, theaterproducent Christian Seijkens en vertaler Allard Blom. Zij willen de handtekeningen en het manifest uiteindelijk aanbieden aan de Tweede Kamer.

 

BuzzE