Op je paasbest in de tuin

Door: Ditjes en Datjes
28-03-2019

Kleurenfestival

Grote bloemen, kleine bloemen. Klimmers, hangers en kruipers. Voor in de volle grond, in potten en bakken en in hangmanden. Met de deze kleurbrengers is het in één keer lente in uw tuin, op uw terras en het balkon!

Kleurenpracht

Bij Pasen horen vrolijke kleuren, ook in de tuin. Begonia, ijzerhard (Verbena), middaggoud (Gazania) en Bougainvillea zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in uw tuin. Begonia wordt vooral aangeboden in wit, roze en rood, ijzerhard in wit, paars, rood en roze en middaggoud in fel oranje, brons-bruin, wit en geel. Kuipplant Bougainvillea, met zijn gekleurde schutblaadjes, is er in vele tinten die prachtig met de andere kleurbrengers matchen. Bougainvillea groeit boven de andere kleurbrengers uit. Zo kunt u een balkon, terras en tuin goed van kleur voorzien in verschillende hoogten en is er altijd wel een combinatie te maken in uw eigen smaak. Ook de bijen en vlinders zullen u dankbaar zijn!

Herkomst

Begonia en Bougainvillea komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, middaggoud uit Zuid-Afrika en ijzerhard is in heel Eurazië en de Verenigde Staten te vinden. Tegenwoordig zijn ze gewoon verkrijgbaar bij uw lokale tuincentrum.

Om op de te letten bij uw aankoop

Of kleurbrengers nu worden aangeboden in kleine potmaatjes (meestal uit zaad vermeerderd) of in grote potten of schalen (meestal uit stek gekweekt), ze moeten voldoende volgroeid zijn om vorm, blad en knoppen te tonen. Ook goed om op te letten bij aankoop is dat de kluit vochtig is. Bij Bougainvillea is het belangrijk te kijken of de planten voldoende licht staan in de winkel en of ze door de kweker voldoende goed zijn afgehard. Vraag ook altijd naar biologisch gekweekte planten, die zonder gif gekweekt zijn.

Verzorgingstips 

• Kleurbrengers staan allemaal graag zonnig, maar kunnen ook halfschaduw verdragen.

• De bloei kost veel energie, de kluit niet laten uitdrogen. Kleurbrengers in kuipen en bakken hebben vaak wat extra water nodig.

• Elke twee weken wat plantenvoeding geven bevordert de bloei.

• Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, dan maken de Kleurbrengers eerder nieuwe knoppen aan.

• De lage Kleurbrengers zijn eenjarig, Bougainvillea kan, mits hij licht, droog en koel overwintert, het volgende jaar een doorstart maken.

Veel te doen in het groen!

Kom uit je luie stoel en ga er op uit! Er is in april van alles te doen in het groen!

1. 6 & 7 april – Kom in de Kas

Op 6 en 7 april 2019 zetten zo’n 200 enthousiaste kwekers in heel Nederland de deuren van hun kas open. Het is dan Kom in de Kas en iedereen kan kennis komen maken met de verrassende wereld die achter het glas van de kas schuil gaat.

www.komindekas.nl

2. 14 april – Oost-Groninger Bollenroute

De twaalfde Oost-Groninger bloembollenroute laat u genieten van duizenden bloembollen in de vier tuinen in Winschoten, Oostwold en Stadskanaal. Intiem en persoonlijk, weer eens wat anders dan Lisse en de Keukenhof!

www.wubsbos.nl

3. 20 april – Internationale Orchideeën Tentoonstelling Orchilim 

In de gerenoveerde mijn van Heusden-Zolder in Belgisch Limburg wordt voor de 5de maal deze beroemde orchideeënshow gehouden. Bijna 40 nationale en internationale exposanten zullen hun mooiste orchideeën tentoonstellen voor duizenden bezoekers.

www.orchilim.be

Meer DenD