Oud bondscoach Vera Pauw als speelster verkracht door voetbalprominent

|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

In een uitgebreide verklaring in het NRC vertelt Vera Pauw vrijdagavond hoe ze meerdere malen, als speelster en later als bondscoach, slachtoffer is geweest van seksueel misbruik.

Oud-bondscoach Vera Pauw maakte het vrouwenvoetbal in Nederland groot. Dat deed ze in een vrouwonvriendelijke omgeving bij voetbalbond KNVB, waar ze onder meer te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag door hoge functionarissen. Pauw deed gisteravond voor het eerst haar verhaal bij het NRC. Twee journalisten hebben onderzoek gedaan naar deze zware aantijgingen waarbij zij ook 25 betrokkenen hebben gesproken.

Gepland vernederingsbeleid

De ervaringen lijken volgens Pauw onderdeel van een groter geheel. Ondanks verschillende meldingen die zij deed van grensoverschrijdend gedrag van KNVB-functionarissen, ervaart ze structurele tegenwerking door de voetbalbond. “Gepland vernederingsbeleid”, noemt ze het.

In oktober 1986 begint eigenlijk de ellende, als zij bij een voetbalkamp een ervaren coach leert kennen van veertien jaar ouder. Er ontstaat een affaire tussen de twee. Op een gegeven moment raakte ze elkaar uit het oog. Maar na maanden geen contact, treffen Pauw en de man elkaar in oktober ’86 bij toeval weer op het KNVB-kantoor in Zeist. “Ik zei tegen hem: ‘Ik heb nooit meer iets van je gehoord. Hij wilde het dezelfde avond nog komen uitleggen.” Het is de eerste keer dat ze met elkaar naar bed gaan bij haar thuis in Utrecht. Het is voor haar een zeer pijnlijke ervaring. Van gelijkwaardige seks is volgens Pauw geen sprake. “Ik dacht: wat is hier gebeurd? Dit was geen vrijen met elkaar. Dus ik zei: ‘Dit flik je me nooit meer.’ Maar dat maakte geen indruk op hem. Dat is mijn grootste fout, dat toen niet alle alarmbellen zijn afgegaan.”

Totaal ontredderd 

De volgende avond staat de coach weer voor haar deur. “Hij zei: ‘Ik wil je laten zien dat ik het ook anders kan’. En dat geloofde ik, op dat moment. We belandden weer in bed. Hij ramde ’m erin en was binnen een minuut klaar. Terwijl hij bezig was heb ik nog gezegd dat ik dat niet wilde.” Pauw heeft in augustus 2021 al over deze avond verklaard tegen Marjan Olfers en haar onderzoekscollega.

Pauw belt op de bewuste avond in paniek haar hartsvriendin Mirijam Konijnenberg: “Vera kon niet meer stoppen met huilen toen ik meteen daarna bij haar aankwam. Zo had ik haar nog nooit meegemaakt. Ze was totaal ontredderd. Dus ik zei: ‘Veer, wat is er?!’ Maar ze zei alleen maar: ‘Ik wil het niet zeggen, ik wil het niet zeggen.’”

Het optreden van de man noemde Pauw in 2021 tegen het onderzoeksduo ‘seksueel agressief’, maar zij ervaarde het op dat moment niet als verkrachting. “Ik heb altijd volgehouden: ik ben nooit verkracht, het is mijn eigen schuld geweest.”

“Ik kan eindelijk door”

De onderzoeksjournalisten van de NRC hebben de man gesproken waartegen nu de aanklacht van verkrachting loopt. “Het is ons bekend om wie het gaat. De beschuldiging is groot, het is belangrijk om dat te checken. Hij erkent, schoorvoetend, dat er sprake was van een affaire, maar ontkent dat daar onoorbare zaken zijn gebeurd.”

Via een Tweet laat Pauw weten dat zij dankbaar is dat haar verhaal nu eindelijk naar buiten is: “Het is eruit. Ik kan Eindelijk door!”

Tags

Bonds coachVera PauwverkrachtVoetbal

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie