Paniekerige prins Andrew in woede uitgebarsten

Prins Andrew weekendreportage
Door: Jos La Grande
11-09-2021

De nachtmerrie van prins Andrew is werkelijkheid geworden. De officiële documenten voor de rechtszaak die tegen hem is aangespannen door de Amerikaanse Virginia Roberts, die beweert door Andrew seksueel te zijn misbruikt, kreeg hij officieel in bezit.

Tot drie keer aan toe zou koninklijke hoogheid prins ANDREW zich hebben vergrepen aan de 17-jarige Amerikaanse VIRGINIA ROBERTS. In de duistere entourage van GHISLAINE MAXWELL en JEFFREY EPSTEIN werden, zo luiden de verhalen, de seksuele driften van de invloedrijke society bevredigd. Met de recent aangekondigde rechtszaak in New York wordt het Britse koningshuis de komende jaren ondergedompeld in een seksschandaal.

Het was in het jaar 1996 dat Sarah Ferguson scheidde van haar voormalige droomprins, de helikopterpiloot Andrew. Het huwelijk van deze Fergie, fan van een luxe levensstijl destijds, met deze Andrew eindigde bloedeloos. De scheiding werd ‘geregeld’ met behoud van titels en de twee bleven zelfs in een huis wonen. 

Balmoral

Afgelopen augustus bezocht de inmiddels 61-jarige hertogin van York mét haar ex Andrew haar voormalige schoonmoeder koningin Elizabeth op haar Schotse vakantiekasteel Balmoral. Het meest heikele onderwerp zal er zeker niet onbesproken zijn gebleven.

Andrew is namelijk het middelpunt van een hoogoplopend seksschandaal. Daar op Balmoral bleek echter dat de 95-jarige vorstin een heilig geloof blijft houden in de onschuld van haar jongste zoon. Naïef, misschien zelfs tegen beter weten in. De aangekondigde rechtszaak zal mogelijk haar unieke 70-jarige jubileum overschaduwen. Alsof dat nog niet genoeg is, verschijnen volgend jaar ook nog eens de familie-memoires van prins Harry in boekvorm.

Onderzoek

‘Niemand staat boven de wet’, concludeerde Scotland Yard politiecommissaris Dame Cressida Dick, die op basis van de aangespannen civiele rechtszaak in New York van Virginia Roberts de gangen van de hertog van York opnieuw laat onderzoeken als de Amerikaanse onderzoekers erom vragen. 

,,Ik houd prins Andrew verantwoordelijk voor wat hij heeft gedaan. De machtigen en rijken moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden”, zei Virginia in een verklaring. Ze beweert dat ze zelfs vreesde voor haar leven als ze niet zou meedoen aan de seksavonturen.

De vasthoudendheid van Giuffre, overigens ook verwikkeld in een rechtszaak met de bekende Amerikaanse advocaat Alan Dershowitz, is een slag in het gezicht van prins Andrew. Hij weigert tot dusver categorisch mee te werken aan welk onderzoek dan ook. De beschuldigingen aan zijn adres zijn echter angstaanjagend concreet. Getuigen zouden klaar staan om twee vingers in de lucht te steken en zijn aanwezigheid in de Epstein-entourage te verklaren.

Drie keer seks

Andrew, destijds 41 jaar oud, zou in 2001 tot drie keer aan toe seks hebben gehad met Virginia, in New York en in Londen. Ondanks de ontkenningen boezemt de actie van Virginia angst in onder de leden de Britse monarchie.

Want de gevolgen van de rechtszaak kunnen voor prins Andrew fatale gevolgen hebben. Inmiddels verdween de prins onder druk van het Britse Hof al van het publieke toneel, wat uitermate pijnlijk is voor de hertog. Het seksschandaal neemt door de laatste juridische actie steeds grotere proporties aan.

Als de New Yorkse rechtbank de feiten bewezen acht dan kan de schadevergoeding die Andrew moet betalen zo maar oplopen tot maar liefst €15 miljoen. Daarvoor is overigens nog wel een vonnis nodig van een Britse rechter. Hoe je het wendt of keert prins Andrew wordt op de pijnbank gelegd door de vrouw die hij kortstondig zou hebben bemind.

In de Britse media is inmiddels uitgerekend dat prins Andrew zijn peperdure ski-chalet in Zwitserland moet verkopen. Ook de Flying Spur Bentley, die nog gebruikt werd bij de uitvaart van zijn vader prins Phillip, zou de deur uit moeten om de eventuele schadevergoeding te betalen. 

Mager pensioen

Dat laatste zal de koninklijke autoliefhebber pijn doen, die overigens een leven leidt alsof hij miljardair is. In praktijk geniet hij van een mager marinepensioen van 20.000 pond per jaar en ontvangt hij een jaarlijkse toelage van 250.000 pond van zijn moeder. 

Het zwaard van Damocles hangt inmiddels boven het prinselijke leven van Andrew. Want als de hertog niet voor medio september reageert, en daar ziet het naar uit, dan pakken donkere wolken zich samen boven zijn hoofd. Er zal een verstekvonnis worden uitgesproken en mogelijk ook een voorziening in de vorm van een voorlopige schadevergoeding worden bepaald.

Rechtszaak

De Amerikaanse advocaat Spencer Kuvin, die verschillende slachtoffers van Jeffrey Epstein bijstaat in zaken tegen Bill Cosby en Epstein, sprak in een Britse krant de verwachting uit dat de rechtszaak al met al wel eens vijf jaar kan gaan duren. Tegen die tijd heeft koningin Elizabeth de leeftijd van 100 bereikt. 

Haar zoon prins Charles en haar kleinzoon William, de toekomstige koningen, maken zich dan ook extreem veel zorgen over de tsunami die straks de Britse monarchie genadeloos zal treffen.

Met de uitleg van prins Andrew op Balmoral, in aanwezigheid van zijn ex en later ook van zijn broer Charles en diens vrouw Camilla, klaarde de lucht niet op. Nadat het vorige week wel lukte de dagvaarding aan Andrew officieel in handen te stellen schijnt de prins in woede te zijn uitgebarsten. 

Het leven van Andrew is veranderd in een nachtmerrie.

Meer DenD