Pride Amsterdam weer als vanouds

Door: DitjesDatjes
30-07-2022

De komende negen dagen staat Amsterdam in het teken van de Pride. Met ruim driehonderd activiteiten tijdens het festival – volgens de organisatie meer dan ooit – is Pride na de coronajaren weer als vanouds. Minister Robbert Dijkgraaf (Cultuur) en burgemeester Femke Halsema openen het evenement zaterdag officieel samen met tien Pride-ambassadeurs in het Vondelpark.

Vanaf de Dam is zaterdag de jaarlijkse Pride Walk, een demonstratie voor gelijke rechten van lhbti’ers wereldwijd. De wandeltocht eindigt in het Vondelpark, waar Pride Park plaatsvindt met de hele dag activiteiten. Hoogtepunt is de 25e editie van de beroemde Canal Parade, volgende week zaterdag. De parade met tachtig boten trekt traditiegetrouw honderdduizenden bezoekers.

Op het programma staan verder dansfeesten, filmfestivals, sportevenementen, debat en cultuur. De parkeergarage aan de Marnixstraat is tijdens het evenement gehuld in een gigantische regenboogvlag van 82 bij 18 meter en ook op Amsterdam Centraal wappert de vlag op het dak en komen de regenboogkleuren voorbij op onder meer de digitale borden. Vanaf maandag zijn de Westerkerk in Amsterdam, de Domkerk in Utrecht en de katholieke Dominicanenkerk in Zwolle door KRO-NCRV in regenboogkleuren verlicht.

Met het thema van de Pride Amsterdam, My Gender, My Pride, vraagt de organisatie extra aandacht voor groepen die zijn achtergebleven bij de seksuele emancipatie, zoals personen die transgender of non-binair zijn.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD