Prins Zeid krijgt Mensenrechtentulp

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG – De Jordaanse prins Zeid krijgt op 3 september in Den Haag de Nederlandse mensenrechtenprijs uitgereikt door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Zeid krijgt de Mensenrechtentulp voor zijn werk als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, een functie die hij op 31 augustus noodgedwongen neerlegt.

Minister Blok waardeert de manier waarop prins Zeid zijn werk als Hoge Commissaris heeft uitgevoerd. “Hij stelde mensenrechtenschendingen waar ook ter wereld aan de kaak. Juist deze onafhankelijke kritische houding was nodig omdat de mensenrechten op veel plekken in de wereld onder grote druk staan.”

Die onafhankelijke houding was ook de reden waarom Zeid geen verlenging van zijn in 2014 begonnen mandaat heeft gevraagd. Hij wist, zo zei hij in een verklaring waarin hij zijn vertrek aankondigde, dat er bij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad geen unanieme steun meer was. Met name Amerika verweet hem zijn kritische houding ten aanzien van mensenrechtenschendingen door Israël.

Troonpretendent

De prins is lid van het Hashemitische koningshuis, dat nu nog regeert in Jordanië en voorheen ook korte tijd in Irak. Zijn vader prins Zeid bin Hoessein was de nominale troonpretendent van de Iraakse troon nadat in 1958 zijn achterneef koning Feisal, broer van de Jordaanse koning Abdullah I, werd vermoord. Voor zijn werk bij de Verenigde Naties volgde Zeid de regel dat functionarissen hun titels niet gebruiken.

De prijs bestaat uit een bronzen beeld en 100.000 euro om het mensenrechtenwerk van de winnaar voort te zetten. De uitreiking valt samen met het zeventigjarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Prins Zeid wordt op 1 september opgevolgd door de voormalige Chileense president Michelle Bachelet.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck