Prinses Amalia krijgt bijzondere uitnodiging

Amalia
Door: Eva Steins
20-10-2020

Prinses Amalia leidt niet het leven van een normale zestienjarige. Onze toekomstige koningin krijgt normaliter een andere behandeling dan de gemiddelde zestienjarige, behálve vandaag. Zij krijgt samen met 100.000 meiden van haar leeftijd een bijzondere uitnodiging.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Alle Nederlandse meiden die in 2003 geboren zijn krijgen vanaf vandaag een bijzondere brief op de deurmat. Het is namelijk het eerste jaar dat ook meisjes onder de dienstplicht vallen. Iets meer dan 100.000 meisjes krijgen een oproep van Defensie met de mededeling dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Onder hen een bijzondere naam: ook prinses Amalia, die op 7 december zeventien jaar wordt, wordt opgeroepen.

Dienstplicht

De brief die jongens al decennia krijgen schrijft dat de dienstplicht nog bestaat, maar dat er geen plicht meer is om te komen. Vanwege een gelijke behandeling voor vrouwen en mannen krijgen ook vrouwen deze brief.

Een mijlpaal voor Amalia. Zij is de eerste vrouwelijke troonpretendent die opgeroepen wordt voor de militaire dienstplicht. Zal zij in de voetsporen van haar vader treden? Ook Willem-Alexander werd opgeroepen en heeft zijn dienstplicht gedaan.

Treed Amalia in de voetsporen van haar vader? Ook Willem-Alexander werd opgeroepen en heeft zijn dienstplicht gedaan. Hij ging bij de marine en rondde een opleiding tot aspirant-reserveofficier af.

LEES OOK:

Grootste blunder van Willem-Alexander: terug naar Nederland

Miljoenen

Amalia staat nóg iets bijzonders te wachten, waarmee zij zich wel flink onderscheidt van haar leeftijdsgenoten. Bij de aanbieding van de Miljoenennota op Prinsjesdag kreeg Amalia te horen hoeveel geld zij in 2021 kan verwachten van de staat.

Amalia wordt eind 2021 achttien jaar, wat betekent dat zij een gedeelte van haar uitkering dat jaar al kan verwachten. Haar ‘eindejaarsuitkering’ bedraagt een schamele 107.000 euro. Zij krijgt dit bedrag omdat zij in 2021 maar liefst 24 dagen achttien jaar oud is.

In 2022 kan Amalia rekenen op een ruime 1,5 miljoen euro…

Meer DenD