Grootste blunder van Willem-Alexander: terug naar Nederland

Willem-Alexander
Door: Jos La Grande
16-10-2020

Koning Willem-Alexander heeft de grootste blunder begaan in zijn 8-jarig koningsschap. Nadat hij en zijn gezin vanmiddag naar Griekenland vertrokken voor een herfstvakantie keert de koning halsoverkop weer terug.

De laatste uren ontstond er een storm van kritiek vanwege het feit dat Willem-Alexander zichzelf en zijn gezin een vakantie gunde ondanks de heftige coronacrisis. Door te vertrekken zonder te beseffen wat voor impact dit heeft op de Nederlandse bevolking kan worden gezien als een blunder van jewelste. De emoties in de politiek en in de samenleving zijn totaal verkeerd ingeschat.

Rutte heeft veel uit te leggen

Premier Rutte heeft heel veel uit te leggen. Zijn ministers De Jonge en Grapperhaus bleken vanmiddag niet op de hoogte van herfsttrip. Ze werden zelfs overvallen door de vraag die werd gesteld tijdens de wekelijkse persconferentie.

De minister-president zou wel op de hoogte moeten zijn van het reisschema van de vorst. Rutte, vandaag in Brussel voor een EU-top, krijgt de komende uren en dagen indringende vragen voor zijn kiezen. Waarom heeft hij de Koning niet gewaarschuwd voor de emoties die zouden kunnen ontstaan als hij vakantie gaat vieren op de Peleponessos? Het Griekse schiereiland is ‘geel gebied’, maar de eilanden in de buurt zijn ‘oranje’.

Tegen dovemansoren

Rutte deed afgelopen week een indringende oproep aan het Nederlandse volk. Hij riep iedereen op om niet de randen van de regels op te zoeken. Bijna 8 miljoen landgenoten keken naar de persconferentie en de toelichting op de keiharde maatregelen om corona in te dammen:

,,Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu. Dank u wel.” 

Verklaring Willem-Alexander

Willem-Alexander kwam vanavond met een verklaring. Daarin zegt hij dat de discussie over zijn herfstvakantie niet bijdraagt aan het eronder krijgen van corona.

,,We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”

Koning naar de zon
Het bericht van vanavond toen bekend werd dat de Koning vanmiddag met zijn gezin naar Griekenland was vertrokken voor een herfstvakantie,
Vliegtuig koning
Het regeringsvliegtuig dat vanmiddag was gesignaleerd door vliegtuigspotters.
Villa koning
Tijdens de wekelijkse persconferentie werd de vraag gesteld aan minister De Jonge of hij op de hoogte was van de vakantietrip van de Koning en zijn gezin.

Meer DenD