Prinses Amalia ziet af van toelage 1,6 miljoen

Prinses Amalia
Door: Charlotte Wijnen
11-06-2021

Prinses Amalia wordt in december alweer achttien jaar en dat betekent dat ze volgens de wet dan recht heeft op zo’n 1,6 miljoen euro per jaar.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Een deel daarvan is inkomen, een ander deel is bedoeld voor personele en materiële uitgaven. Maar Amalia gaat haar aanstaande toelage tijdens haar studietijd terugstorten.

Ongenoegen

Er sluimerde al een tijdje ongenoegen in de Tweede Kamer over het bedrag. Sommige Kamerleden vinden het bedrag voor Amalia te hoog, omdat ze nog maar amper meerderjarig is.

Het kabinet heeft nu bekendgemaakt dat Amalia zowel het inkomen als de onkostenvergoeding terugstort in de staatskas. Amalia heeft Rutte zelf aangeschreven dat ze het ‘ongemakkelijk’ vindt om het geld te ontvangen terwijl ze er ‘weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere Corona tijd’.

Vanaf haar achttiende verjaardag zou Amalia op jaarbasis drie ton aan salaris ontvangen en 1,3 miljoen euro voor de voorbereiding op het koningschap en een hofhouding. De drie ton laat ze dus terugstorten. Van die 1,3 miljoen ziet ze af ‘zolang zij geen hoge kosten zal maken in haar functie als Prinses van Oranje’.

Meer DenD