‘Privé-detectives op boeren BZV gezet’

Door: DitjesenDatjes
30-04-2020

Er zitten bijna alleen maar brave boeren in het programma Boer zoekt Vrouw. Alleen boer Jan gaf toe soms een pilletje en een snuifje te nemen, maar nog nooit is er ontdekt dat een deelnemer een enorm strafblad heeft of een wietplantage op zolder heeft. En dat is geen toeval. KRO-NCRV laat namelijk de boeren natrekken door privé-detectives.

Negatief advies

Een van hen, Sander van Betten die ooit werkte voor de omroep, vertelt nu aan weekblad Weekend hoe dat precies in z’n werk ging. ,,Ik moest de boeren natrekken. Stel dat een boer zijn ex-vriendin mishandeld heeft en er is een aangifte, dan komt die natuurlijk een keer boven water.” Volgens de man werden ook boeren met extreem-rechtse overtuigingen geweerd en ook boeren met een slechte reputatie in het dorp kwamen niet in het programma. ,,Ik heb wel een paar keer negatief advies over een boer moeten geven. Om wie dat ging, kan ik uiteraard niet zeggen.”

Jan gedwongen door redactie?

Van Betten belde voor zijn werk mensen op in de omgeving van de boer en deed zich voor als iemand anders. ,,Door de telefoon voerde ik gewoon een toneelspel op, dat werkt het beste. Dat is mijn werk, daar heb ik niet zo’n moeite mee.” Op die manier is waarschijnlijk het drugsgebruik van boer Jan ook boven tafel gekomen. Van Betten denkt dat het goed zou kunnen dat de redactie Jan heeft verzocht het tegen zijn vrouwen bekend te maken. ,,Ik denk dat het hun hoogste prioriteit was dat de pers zijn drugsgebruik niet zou onthullen.”

Meer DenD