ProRail wil meer geld voor versterking en suïcidepreventie

UTRECHT (ANP) – ProRail vraagt om meer geld van de overheid, onder meer voor investeringen die nodig zijn voor suïcidepreventie en de weerbaarheid van het spoor gezien het belang van defensie. Ook roept de spoorbeheerder op om het aantal regels te verminderen, omdat die onderhoud en projecten duur en moeilijk maken.
Het spoor is volgens ProRail-topman John Voppen belangrijk bij het transporteren van militaire goederen. Bij een conflict elders in Europa kan het zijn dat treinen met militair materieel via de Rotterdamse haven over het spoor naar Duitsland moeten, legt hij uit. Op sommige plekken liggen de sporen echter nog te dicht bij elkaar, waardoor tanks er niet overheen kunnen. Daarom zijn investeringen nodig.
Ook moet het spoor voorbereid zijn op mogelijke sabotage, gaat Voppen verder. Als het spoor in verband met defensie zo’n grote rol krijgt, moet ProRail anticiperen op de situatie dat mensen kwaad willen en het kapot willen maken.
Enorme impact
Daarnaast wil ProRail dat er structureel geld wordt vrijgemaakt voor de preventie van suïcides op het spoor. Een kwart van de grote storingen op het spoor wordt veroorzaakt door zelfdodingen, die volgens Voppen enorme impact hebben op de betrokkenen.
De spoorbeheerder heeft daarnaast nog steeds last van het tekort aan monteurs op de arbeidsmarkt. “We zien dat jonge monteurs niet meer ’s nachts en in het weekend willen werken”, legt Voppen uit.
Systeem onder druk
Op dit moment krijgt ProRail het nog rond, maar het systeem staat wel onder druk. Daardoor kan het niet anders dan dat ProRail ook doordeweeks en overdag aan het spoor moet gaan werken, stelt het bedrijf. Voppen benadrukt dat infrastructuur, zoals het spoor, soms als vanzelfsprekend wordt beschouwd, maar dat het dat volgens hem niet is.
ProRail ziet de kosten kortom stijgen, terwijl het budget volgens het bedrijf amper meegroeit. Naast de oproep voor meer geld, waarschuwt ProRail ook voor verdere bezuinigingen. “Het huidige budget staat al onder druk en extra besparingen brengen de betrouwbaarheid van het spoor in gevaar.”
De Nederlandse spoorbeheerder wil naar eigen zeggen achteruitgang zoals in Duitsland voorkomen. In het buurland is het spoorwegnet verouderd, wat al langere tijd leidt tot veel vertragingen. Die problemen zijn voor een groot deel ontstaan door een gebrek aan onderhoud en investeringen in de afgelopen decennia en er zijn naar verwachting vele miljarden nodig om het netwerk op de lange termijn te moderniseren.
ANP