Queer activisten hopen Jos Brink en René Klijn straat te geven

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht iconen uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.

Andere namen waarop kan worden gestemd zijn activisten Tania Leon, Riek Stienstra en Aaïcha Bergamin, schrijfster Andreas Burnier, kunstenaar Edgar Cairo en wetenschapper Jim Holmes. Deze personen zijn gekozen door IHLIA, de erfgoedorganisatie die de geschiedenis van de lhbti-gemeenschap in Nederland archiveert en documenteert. Het initiatief om meer straten naar bekende gays te vernoemen komt van IHLIA, acteur Danny Houtkooper en theaterproducent Erwin Aarts.

De initiatiefnemers hebben al contact gehad met de gemeente Amsterdam over het plan. Ook BN’ers als Paul de Leeuw, Richard Groenendijk, Claudia de Breij en Francis van Broekhuizen spreken in een onlinefilmpje hun steun voor het plan uit.

Nieuwe emancipatiewijk

“Amsterdam telt 2400 straten die vernoemd zijn naar personen”, legt Houtkooper uit. “Daarvan zijn 24 straten vernoemd naar queer personen. Dat is 1 procent. Met de actie LOVE Y/OUR HISTORY vragen wij aandacht voor deze onderrepresentatie.” De gemeente Amsterdam zet zich sinds 2021 in om het straatnamenaanbod diverser te maken. “Dat gaat goed, maar op queer gebied blijft dit proces achter. Er is zeker geen onwil, maar de gemeente zegt te wachten tot er een hele wijk naar emancipatoren vernoemd kan worden. Wij zijn van mening dat deze personen juist door de hele stad te vinden moeten zijn, als inclusief onderdeel midden in de samenleving. Daar hebben zij immers tijdens hun levens voor gevochten.”

De uitkomst van de verkiezingen wordt bekendgemaakt op zondag 3 augustus, de laatste dag van Pride Amsterdam. Op een speciaal vervaardigd straatnaambord wordt deze naam vervolgens aan de gemeente Amsterdam aangeboden, als suggestie voor een nieuwe straat. De initiatiefnemers varen op zaterdag 2 augustus ook mee tijdens de botenparade met een speciale straatnamenboot, om het project onder de aandacht te brengen. Via borden met QR-codes op de boot kan er ook vanaf de kade door iedereen die de parade bekijkt worden gestemd.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.