Quido van de Graaf betere kopie van Tino Martin

Quido
Door: Jos La Grande
17-04-2021

Quido van de Graaf mag je eigenlijk geen smartlappenkoning meer noemen. Sinds de zanger verbonden is aan de hitfabriek Studio One uit Enschede, waar ook Tino Martin zijn furore mede aan te danken heeft, gaat het gestaag de goede kant op met de carrière van Quido.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Zijn liedjes worden begeleid door dezelfde zoete video’s die we ook zien bij zijn grote voorbeeld en in wiens voetsporen Quido maar al te graag wil treden. De verhaaltjes zijn flinterdun, maar het schijnt dat een ijzersterk liedje niet zonder een filmpje, hoe boterzacht ook, kan.

Quido is authentiek

Wie de zanger beter wil leren kennen doet er goed aan om zijn korte maar indrukwekkende docu te bekijken, waarin we meekijken als hij bij zijn oma op bezoek gaat.

De beelden zijn aandoenlijk en authentiek, dus niet geacteerd. Want daaruit blijkt onder meer dat Quido zijn talent niet van een vreemde heeft. Zijn opa Aja van de Graaf was het grote voorbeeld van Quido. Een duet tussen opa en kleinzoon is HIER te beluisteren.

SERIE: KONING VAN DE SMARTLAPPEN

Aflevering 2: Quido van de Graaf

Bovendien geeft de documentaire een aardig inkijkje in de droom die Quido aan het verwezenlijken is: het bouwen aan een succesvolle zangcarrière. Een van de hoogtepunten was een concert in Amstelveen in 2019, waar ook niet geheel toevallig Tino Martin een gastoptreden verzorgde. De Vinkevener deed op hetzelfde Amstelveense podium ook zijn allereerste concert.

Het succes in Amstelveen is een indicatie van het talent van de zanger die geboren is in Den Haag en 20 april zijn 30e verjaardag viert. Het massapubliek bereikte Quido met onder andere zijn deelname aan The Voice, waar hij de halve finale wist te bereiken in het seizoen 2018-2019. Daarna lijkt het wat stiller te zijn, mede waarschijnlijk door corona.

Sarah van Soelen in de clip

Opmerkelijk is ook de Quido’s videoclip Hier bij jou, een nummer uit 2019, waarin de nieuwe vriendin van André Hazes Sarah van Soelen de hoofdrol speelt. Ze acteert in de video een femme fatale, op wie de zanger tot op zijn oren verliefd is. Van Soelen blijkt niet onverdienstelijk te kunnen acteren en bereidt zich ook goed voor met een styliste. Het geeft een inkijkje in haar talenten.

Quido van de Graaf mag dus niet ontbreken in deze DenD-serie Koning van de Smartlap, maar het mag duidelijk zijn dat zijn ambities verder reiken dan de bruine Heineken-kroeg. Alhoewel hij heel lang de huiszanger was van feestcafé Jantjes Verjaardag. En inderdaad, de eigenaar van de bekende horecazaak in het hartje van Amsterdam is de vader van de vriendin van Tino Martin. Daarmee is de cirkel weer rond.

De videoclip van Quido van de Graaf met Sarah van Soelen:

Lees ook Deel 1 van de serie Koning van de Smartlappen:

Johan Kettenberg

Meer DenD