Reclame Code Commissie herziet uitspraak over transgenderspotje

Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) heeft een uitspraak over een radiospot over het wetsvoorstel voor de Transgenderwet herzien. De RCC oordeelde in april dat het radiospotje van Gendertwijfel “nodeloos kwetsend was”, maar daartegen ging Gendertwijfel in beroep.
Het College van Beroep vindt dat er onvoldoende grond is om te oordelen dat de uiting nodeloos kwetsend was en heeft de eerdere uitspraak daarom vernietigd. Wel schrijft het College in het oordeel dat de uiting van Gendertwijfel “onvoldoende accuraat en feitelijk onjuist” was.
Het College acht het denkbaar dat het politieke debat door de onjuiste argumenten in de spot wordt beïnvloed. “Om die reden schaadt deze uiting het vertrouwen in reclame in het algemeen” en is daarom in strijd met de Nederlandse Reclame Code. “Gendertwijfel heeft in het kader van de vrijheid van meningsuiting het recht om via reclame de politieke opinie te beïnvloeden ten gunste van haar visie over het wetsontwerp, maar indien zij dat doet, dient zij dit op feitelijk juiste en accurate wijze te doen”, aldus het College, dat Gendertwijfel adviseert niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Niet genoeg tijd
“Wij zijn het direct eens dat radiospotjes geen feitelijke onjuistheden mogen bevatten”, reageert Gendertwijfel. “Maar in een radiospotje ontbreekt het nu eenmaal aan de tijd en ruimte om het gehele wetsvoorstel, met alle nuances, mitsen en maren, uitgebreid voor het voetlicht te brengen. Het doel van onze campagne was en is het blootleggen van de aanvechtbare gedachtegang dat geslacht een keuze is.”
In het bewuste spotje ageert een “moeder” tegen de nieuwe Transgenderwet. “Mijn dochter kan zich registreren als man, onze zoon als vrouw, dit kan zelfs onder de 16 jaar”, zegt de vrouw. “Geslacht is toch geen keuze?” Volgens de RCC was het duidelijk dat de vrouw haar eigen mening geeft. “Zij doet dit echter op een toon die niet anders kan worden opgevat dan spottend, verontwaardigd, neerbuigend en afwijzend”. Op basis van die combinatie van gesproken tekst en intonatie was de reclame volgens de Commissie nodeloos kwetsend voor jonge transgenders.
BuzzE