Republikeinse organisatie gaat demonstreren op kroondomein

Door: DitjesDatjes
16-09-2021

Activisten van Republiek (voorheen het Republikeins Genootschap) gaan zondag demonstreren op Kroondomein Het Loo. Ze zijn het er niet mee eens dat koning Willem-Alexander een miljoenensubsidie krijgt voor het bosrijke gebied en dat het gesloten blijft tot 25 december. De organisatie heeft daarom een openbare picknick georganiseerd op het terrein. Deelnemers kunnen zich online aanmelden.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Een deel van het Kroondomein Het Loo is sinds woensdag gesloten voor publiek. Dat is wellicht de laatste keer, omdat demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) bepaalde dat de koning het gebied vanaf volgend jaar open moet houden, wil hij recht blijven houden op subsidie. Deze subsidie wordt onder meer gebruikt voor het onderhoud van het Veluwse natuurgebied.

Voorzitter Floris Müller wil dat de koning het gebied vanaf dit jaar op open moet houden en dat anders de koning geen subsidie meer mag krijgen. De demonstranten willen rond 12.30 uur het gesloten terrein betreden.

Niet alleen Republiek is het oneens met het gedeeltelijk sluiten van het Kroondomein Het Loo. Ook veel milieu- en faunabeschermers hebben kritiek. Zij zijn tegen de jacht die de koning er met gasten elk najaar zou houden.

BUZZR

Meer DenD