‘Ronald Plasterk wil geen premier worden’

Waarom wil Ronald Plasterk geen premier worden?
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Telegraafcolumnist Ronald Plasterk is vandaag benoemd tot ‘verkenner’. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs gaat komende dagen praten met de lijsttrekkers over een nieuw kabinet. Van de wetenschapper, ondernemer en Telegraaf-columnist is bekend dat een terugkeer in de dagelijkse politiek er niet inzit. Hij wil geen premier worden als het hem gevraagd zou worden.

Dat neemt niet weg dat de prominente PvdA’er ijdel genoeg is voor de huidige rol van verkenner. Dat dit slecht valt bij PvdA’er Frans Timmermans kan geen verrassing zijn. De prominente partijgenoten liggen elkaar niet. Het is vooral oud zeer wat hier speelt. Plasterk klapte ooit uit de school over het gedrag van Timmermans toen deze in de Tweede Kamer zich afzijdig hield omdat hij zijn zin niet had gekregen.

Scheef oog Tmmermans

Bovendien wordt er door Timmermans en Jesse Klaver met een scheef oog gekeken nu een ‘partijgenoot’ aan de slag gaat om een centrumrechts kabinet wellicht mogelijk te maken.

Plasterk op zijn beurt vindt het reuze spannend. Hij maakte eerder opmerkelijke wendingen in zijn leven. Van columnist van De Volkskrant en Buitenhof naar De Telegraaf is een behoorlijk grote stap. Na zijn politieke loopbaan (hij probeerde ook nog PvdA-leider te worden) zette Plasterk een biotechstartup op voor de ontwikkeling van kankervaccins. Dat bedrijf Frame Therapeutics werd recent voor 32 miljoen euro overgenomen door diens Duitse branchegenoot Curevac.

Geen zorgen over geld

Over geld hoeft Plasterk zich dus geen zorgen meer te maken. De helft van de overnamesom werd ook meteen betaald. Na acht jaar politiek voelt hij zich als een vis in het water in de wetenschap. Ook zijn vrouw Els ziet naar verluidt helemaal niets in een terugkeer van haar man in de politiek.

Maar zeg nooit nooit in Den Haag. PVV-leider Geert Wilders heeft groot vertrouwen in de Telegraafcolumnist, die vorige week nog in zijn zaterdagcolumn schreef dat een kabinet met PVV, BBB, NSC en VVD snel kan rondkomen. Voor zijn partijgenoten bij GroenLinks/PvdA een regelrechte gruwel. Maar het klonk Wilders als muziek in de oren. Bovendien is het gebruikelijk dat prominente politici op achtergrondbasis contact hebben met belangrijke columnisten.

Voorlopig geen columns

En wie weet, als Pasterk overtuigend zijn verkennersschap afsluit en het vertrouwen in hem groeit, dan is een rol als informateur niet uitgesloten. Partijen gaan dan echt onderhandelen over kwesties als bestaanszekergeid, migratie en woningbouw. Dan kan het zo maar zijn dat iedereen, inclusief Geert Wilders, in Plasterk de nieuwe premier zien. Voorlopig verschijnen er geen columns van zijn hand in De Telegraaf. Jammer voor de lezers, maar ook op het Binnenhof is de ijdele Plasterk in zijn element.


DenD wil uw mening weten

Vindt u Ronald Plasterk geschikt als nieuwe premier?

Tags

POLITIEKRONALD PLASTERK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck