Royal family vandaag nog één keer samen bij processie koningin Elizabeth

Processie Elizabeth indrukwekkend
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

In Londen verzamelden zich vandaag duizenden mensen op straat om getuige te zijn van het laatste vertrek van de overleden koningin Elizabeth uit Buckingham Palace. De processie begon vandaag om 15.22 uur Nederlandse tijd vanuit Buckingham Palace. Vooraan liepen koning Charles, zijn zus prinses Anne en zijn broers Andrew en Edward.

Gisteravond werd de kist van koningin Elizabeth om 18 uur plaatselijke tijd met een vliegtuig van de Royal Air Force teruggevlogen van de luchthaven van Edinburgh in Schotland, naar Londen. Dit gebeurde onder begeleiding van prinses Anne, de enige dochter van de overleden koningin. 

Processie door London

Vanuit Buckingham Palace begon vandaag de processie door London. Na een optreden van de koninklijke fanfare, werd de kist op een affuit (het onderstel van een kanon) door de straten van Londen door paarden getrokken. De kinderen van de koningin, koning Charles III en zijn zus Anne en broers Edward en Andrew, liepen vlak achter de kist.

Ook Charles’ zonen William en Harry waren erbij. Dit was de tweede keer sinds het overlijden van hun grootmoeder dat ze gezamenlijk in het openbaar zijn verschenen. Sinds Harry samen met zijn vrouw Meghan naar de VS is vertrokken, was er onenigheid in de familie. Maar afgelopen weekend hebben de broers, samen met hun echtgenoten, elkaar weer voor het eerst ontmoet.

Route 

De route van de processie ging via The Mall, de weg vanuit het paleis die Green Park scheidt van St James’s Park, de Horse Guards Parade (waar de ‘changing of the guard’ elke dag plaatsvindt) en de straat Whitehall, het regeringscentrum van Londen. Overal stonden honderden mensen langs de straten om een glimp van de kist op te vangen. Tijdens de processie klonk om de minuut ook de Big Ben in de Elizabeth-toren. Op de kist lag de Keizerlijke Staatskroon. 

Westminster Hall

De processie kwam rond 16 uur onze tijd aan in Westminster Hall. Hier wordt de koningin opgebaard tot de begrafenis. Deze zal plaatsvinden op maandag 19 september. Ook andere leden van de koninklijke familie en oud-premier Winston Churchill werden hier opgebaard in de tijd voor hun begrafenis.

Vanaf vanavond 18 uur onze tijd kunnen de Britten hier afscheid nemen van de overleden koningin. Dat kan vier dagen lang. Maandag wordt de kist naar Westminster Abbey gebracht, waar de staatsbegrafenis zal plaatsvinden.

Troonopvolger 

Door het overlijden van de koningin gaat de troon nu automatisch over naar haar zoon Charles, de voormalige Prince of Wales. Hij werd op zaterdag 10 september officieel uitgeroepen tot King Charles III. Dat gebeurde in St James’s Palace vlakbij Buckingham Palace. Hij maakte 13 september gelijk een goede eerste indruk bij het publiek, toen hij tijdens de ondertekeningsceremonie in Noord-Ierland erg geïrriteerd reageerde op een lekkende pen. 

Tags

BUCKINGHAM PALACEKONING CHARLESKONINGIN ELIZABETHLONDONROYAL FAMILYWESTMINSTER HALL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck