Royaltydeskundige Hans Jacobs in Berlijn: ‘Koningspaar boos over laffe aanslag’

Staatsbezoek Duitsland
Door: Hans Jacobs
07-07-2021

Willem-Alexander en Máxima zijn boos over de ,,laffe aanslag” op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat zei de koningin woensdag in Berlijn aan het einde van het staatsbezoek aan Duitsland.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘Hoe kan dit?’

,,We hebben een gevoel van boosheid. Hoe kan dit? En we leven echt enorm mee met zijn familie, alle collega’s en dierbaren. Ik kan me wel voorstellen dat in Nederland de mensen in shock zijn”, aldus Máxima. 

Het nieuws over de aanslag bereikte het koningspaar dinsdagavond na het feestelijke concert dat het Koninklijk Concertgebouworkest gaf in het Konzerthaus. Dat zorgde voor een enorme domper zo bekende Willem-Alexander.

Meer dan journalist

Hij vertelde dat hij Peter R. de Vries nooit persoonlijk heeft ontmoet. Wat hij van hem wist was via de media, waarin hij natuurlijk veel en vaak was te vinden. ,,Hij is journalist, maar ook meer dan journalist.” 

De koning vond het ,,allerbelangrijkste en meest bijzondere dat hij mensen die in een moeilijke positie zitten houvast gegeven heeft door er altijd voor ze te zijn. Hij heeft mensen die recht zochten en geen recht konden vinden altijd bijgestaan, en hen op zijn eigen manier recht gegeven. En deze mensen hebben zoveel vertrouwen in deze man gehad altijd.”

Tranen vloeien

Het koningspaar kreeg van de naar Duitsland meegereisde koningshuisverslaggeefster Annemarie de Kunder van RTL Boulevard de vraag wat zij dachten dat Peter R. de Vries voor Nederland betekent. Maar bij het stellen van de vraag werd ze door emoties overmand. ,,We hebben alle tijd. Neem de tijd”, probeerde de koning de naaste collega van De Vries op haar gemak te stellen. 

Na afloop van de persontmoeting spraken Willem-Alexander en Máxima nog even apart met haar, waarbij ze haar veel sterkte wensten. ,,We leven ook mee met u en uw collega’s die hem zoveel jaren hebben meegemaakt. Het kan wel een enorme schok zijn geweest om te weten dat na het verlaten van je werkplek zoiets gebeurt”, aldus de koningin. 

Verklaring

Willem-Alexander en Máxima hadden dinsdagavond via sociale media en woensdagochtend middels een korte verklaring ten overstaan van de pers al hun afschuw uitgesproken over de aanslag. ,,We hebben geprobeerd dit staatsbezoek en aan het zestiende bondsland Berlijn voort te zetten. Ik ben erg blij dat het gelukt is dit staatsbezoek ondanks de coronamaatregelen toch door te laten gaan”, zei de koning.

Meer DenD