Schoof praat met Oekraïne-bondgenoten over bescherming na bestand

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG/NORTHWOOD (ANP) – Demissionair premier Dick Schoof buigt zich donderdag met andere bondgenoten van Oekraïne opnieuw over de vraag hoe ze het land ook na een eventuele wapenstilstand kunnen beschermen. De zogeheten coalitie van bereidwillige landen komt weer bijeen. Ook al is een bestand weer verder uit zicht geraakt en is de vaart volgens ingewijden ook uit de coalitie verdwenen.

Het verbond van enkele tientallen vooral Europese landen overlegt over de naoorlogse veiligheid van Oekraïne sinds de Verenigde Staten aansturen op een staakt-het-vuren. De coalitie zou ervoor moeten zorgen dat Rusland het uit het hoofd laat om weer de aanval in te zetten. Door een internationale troepenmacht naar Oekraïne te sturen bijvoorbeeld, maar dat plan is steeds verder afgezwakt. De bondgenoten zou zich inmiddels vooral willen richten op de bescherming van luchtruim en zee en het trainen van Oekraïense militairen.

Aanvoerders Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben voor donderdag een videovergadering belegd. Schoof belt in vanuit Rome, meldt zijn woordvoerder. De demissionair minister-president woont daar een conferentie bij over de wederopbouw van Oekraïne.

De Britse premier Keir Starmer en de Franse president Emmanuel Macron leiden de videovergadering. Macron is dan op bezoek in het VK.

De coalitie stuurt inmiddels aan op het afronden van de planning en de voorbereidingen, zei de Britse defensieminister John Healey op de NAVO-top in Den Haag. Het is volgens hem wachten op een staakt-het-vuren. Maar daarvan zien de deelnemende landen het niet snel komen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft er steeds minder fiducie in dat hij Rusland zover krijgt.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.