Sharon maakt er een feestje van

103
Sharon de Miranda
FOTO: Johannes Dalhuijsen

Ook onze tv-kok Sharon de Miranda wordt blij van de lente en verheugt zich op het maken van allerlei lekkers voor Pasen. ,,Het is echt een moment waarop ik met mijn gezin geniet van de heerlijke gerechten. Bij ons zijn de scones en het lamsgehaktbrood absolute favoriete recepten, die ik graag deel met de lezers van Ditjes & Datjes.”  

 


Scones met rozijn en gember en zelfgemaakte aardbeienjam. 

 

Het boodschappenlijstje: 

250 gr. zelfrijzend bakmeel 

2,5  theel. bakpoeder 

1 vanillestokje  

10 stukjes gember ingemaakt op stroop  

2 eetl. suiker 

1 handje gewelde rozijnen 

2 eieren  

50 gr. roomboter (kamertemperatuur)  

75 ml. melk 

 

Ingrediënten jam: 

500 gr. aardbeien 

450 gr. suiker 

1 citroen 

1 weckpot 

Snufje kaneel 

2 stuks steranijs 

 

Bereiding voor 12 scones:  

Verwarm de oven voor op 220 gr. en zeef het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom. Klop de melk en 1 ei los en giet dit bij het gezeefde bakmeel. Snijd het vanillestokje open en haal met de achterkant van een mes de vanille eruit. Doe de vanille, de suiker en de boter in de kom. Snijd de gember klein en dep de rozijnen droog. Kneed het mengsel tot een mooie deegbal.  Laat het 5 min. rusten.  

Strooi wat bloem op het aanrecht en rol de bal met een deegroller uit tot een plak van 1,5 cm dik. Steek er vervolgens met een vorm met een doorsnede van 6 cm. rondjes uit. Klop een ei los en bestrijk de ze hiermee. Bak de scones 10 min. 

Bereiding van de jam:  

Was de aardbeien en dep ze droog. Verwijder het kroontje en haal de harde kern eruit. Doe de ze in een bakje en strooi de suiker eroverheen. Afdekken en een nacht buiten de koelkast laten staan.  

Breng de aardbeien met het sap van de citroen, een snufje kaneel en de 2 stukjes steranijs aan de kook en kook dit al roerend tot dat het 105 graden heeft bereikt. Laat 10 min. afkoelen voordat je de weckpot ermee vult. Sluit de weckpot en laat de pot omgekeerd afkoelen. 

 


Lamsgehaktbrood gevuld met dadels 

 

Het boodschappenlijstje: 

450 gr. lamsgehakt 

1 ui 

2 teentjes knoflook 

70 gr. tomatenpuree 

3 eieren 

150 gr. paneermeel 

1 theel. komijnpoeder 

1 theel. korianderpoeder 

8 pitloze dadels    

Bosje selderij 

10 groene pitloze olijven  

Peper/zout  

 

Bereiding voor 4 personen: 

Verwarm de oven voor op 175 gr. Snipper het uitje en hak de knoflook en de selderij fijn. Klop de eieren los en meng dit samen met de korianderpoeder, komijnpoeder, ui, knoflook, selderij en wat peper en zout naar smaak het gehakt heen. Vervolgens roert u de tomatenpuree en de paneermeel door het gehaktmengsel.  

Bekleed een cakevorm met bakpapier en schep het gehakt in de cakevorm. Druk het goed aan en duw de olijven en dadels goed in het gehakt zodat deze niet zichtbaar zijn om verbranden te voorkomen. Bak het gehaktbrood 45 min. af in de voorverwarmde oven. Voor het aansnijden even 10 min. afgedekt laten rusten. 

Tip! Serveer dit heerlijke gehaktbrood uit met een lekker aioli of een paprikatapenade.